Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1203
      Dobrý den, v 9tt se mi zvětšila podčelistní uzlina, která za týden zmizela, testy na toxoplazmozu vyšly podle mé praktické lékařky v pořádku. Nyní jsem 16+1tt a podčelistní uzlina se mi zvětšila znovu. Opět jsem se vystrašila toxoplazmozou, maso jím vždy důkladně uvařené, zeleninu myju, kočku nevlastním. Jediné co mě napadlo, u babičky jsem měla pohár s borůvkama a malinama ze zahrádky a nenapadlo mě se jí zeptat, zda ovoce umyla. Myslíte si, že mám plašit a dojít si raději na odběry znovu? Mockrát Vám děkuji a přeji krásný den.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak tady asi bude záležet na tom, co to znamená že testy dopadly dobře - jestli starou infekci prodělanou v minulosti, nebo že jste se ještě nikdy s toxoplasmózou nesetkala. Oboje je "v pořádku". Opakovaně zvětšené uzliny s meziobdobím klidu nejsou pro toxoplasmozu typické, na druhou stranu zvětšené uzliny v těhotenství by měly být vždy vyšetřeny, pokud nezmizí obratem během několika málo dní, či pro ně není jiné vysvětlení (třeba angína). Pokud jste se s toxoplasmozou zatím nesetkala (tedy nemáte žádné protilátky), pak doporučuji kontrolní odběr 1x v každém trimestru, aby se případná nákaza včas odchytila a začala léčit. Jen tak se dá těhotenství chránit.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1202
      Ještě jednou dobrý den paní Doktorko, mnohokrát Vám děkuji za Vaši odpověď (nakazila jste se někdy v minulosti a Vaše současné těhotenství není v žádném riziku vrozené toxoplasmózy). Chápu tedy dobře z Vašich odpovědí klientům výše, že se v tomto případě již nemohu znovu nakazit (třeba na pískovišti, ruce si samozřejmě po příchodu domů myji)? Jak je to prosím s přenosem člověka na člověka - syn (2 roky) stále strká ruku do pusy, když jsme na našem pískovišti, kde jsem našli daný výkal, takže případnou aktivní infekci u něj nemohu vyloučit? Já se již tedy od něj či nikoho jiného nyní v těhu také nemohu nakazit, např. mu občas dám kousnout od sebe jídla, či po něm dojídám třeba Pribináčka/jablko (včetně jeho lžičky), anebo na mě neustále prská? I to byl jeden z důvodů, proč jsem se nechala sama otestovat. Předem Vám ještě jednou mnohokrát děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Znovu se již nenakazíte. Od jiného člověka se ani nakazit nemůžete. Prostě se o toxoplasmózu v těhotenství již starat nemusíte.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1201
      Dobrý den paní Doktorko, tak mám kompletní výsledky z laboratoře Syn Lab Praha. Jsem tedy v 17tt. a jako samoplátce jsem se nechala minulý týden otestovat na toxoplasmosu. Mám syna (2 roky) a jsme s ním venku na zahradě, kde se pohybují kočky od sousedů a bohužel jsme v našem pískovišti našly také jejich výkal. To byl důvod k otestování, neboť se domnívám, že jsem nebyla testována mojí gynekoložkou. Výsledky jsou následující: IgM - hodnota menší než 3 (referenční mez laboratoře je do 10), IgG - hodnota 42,40 jako paměťové protilátky (referenční mez laboratoře je do 7,20). IG Toxoplasmosa Gondi - 1:512 Titr (norma laboratoře je do 64), poznámka paní doktorky z laboratoře - anamnestická hladina protilátek. Prosím Vás paní Doktorko ještě jednou na základě těchto údajů, zda mám akutní stav, či jsem se nakazila před otěhotněním v minulosti a mé současné těhotenství není v žádném riziku vrozené toxoplasmózy? Mnohokrát Vám ještě jednou děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Hodnocení zůstává stejné i s dodatečným výsledkem, nic se na tom nemění.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1200
      Dobrý den paní doktorko,jsem v 12.týdnu těhotenství dne 18.6. mi byly dělány různé odběry i na toxoplasmozu IgM 0,51 (0,00-0,50),KFR-1:256, pak znovu 28.6. na IgM 0,54 a to se panu doktorovi nelíbilo,tak mě poslal na infekční ambulanci.Tam mi paní doktorka nasadila Rovamycin co 8 hod.a vzali mi znovu odběry 4.7. : KFR..32 střední titr (32-128),IgA - 0,38 negativní (do 0,9),IgE - 0,38 negativní ( do 0,9), IgG 0,55 negativní (do 5,4),IgM - 2,23 Pozitivní (od1,1).Pořád mám brát Rovamycin ale co 8 hod,vzali mi znovu krev,kterou poslali do Prahy. Myslíte,že se jedná o toxoplasmozu? Mám strach,že bych musela na přerušení těhotenství. Děkuji za odpověď Monika

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, s největší pravděpodobností se o akutní toxoplasmózu jednat nebude, zřejmě to jsou jen nespecificity (falešné pozitivity protilátek). Antibiotika zatím berte a vyčkejte do výsledků z Prahy. Nález ale nemá charakter akutní fáze, spíše naopak. Nejspíše jste se tedy ještě s toxoplasmózou nesetkala.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1199
      Dobrý den paní Doktorko, píši Vám ještě jednou, neboť už netuším, zda jsem Vám uvedla ve svém původním dotazu referenční meze z laboratoře Syn Lab Praha. Jsem tedy v 16tt. a jako samoplátce jsem se nechala minulý týden otestovat na toxoplasmosu. Mám skoro dvouletého syna a jsme s ním venku na zahradě, kde se pohybují kočky od sousedů a bohužel jsme v našem pískovišti našly také jejich výkal. Z tohoto důvodu jsem se chtěla nechat otestovat, neboť se domnívám, že jsem nebyla testována mojí gynekoložkou. Zatím mi vyšlo následující: IGM negativní - menší než 3 (referenční hodnota laboratoře je do 10), IGG pozitivní - hodnota 42,40 jako paměťové látky (referenční hodnota laboratoře je do 7,20). IG bude během zítřka. Prosím, je možné již dnes z těchto hodnot zjistit, zda mám akutní stav, či jsem se nakazila před otěhotněním a mám protilátky? Mnohokrát Vám děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, nakazila jste se někdy v minulosti a Vaše současné těhotenství není v žádném riziku vrozené toxoplasmózy.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4 5153 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi