Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1169
      Dobrý den,paní doktorko,dcera prodělala 2x zamlklé těhotenství,gynekolog vyšetřil toxopl. s těmito výsledky : IgG 113 poz.,IgA 0,2 neg.,IgM 0,3 neg,IgE 0,1 neg. Rubeola Ig G 61,2 poz.(byla očkována v dětství ,dcera je ročník 1990).Plánují miminko a nevědí ,jaká je šance. Moc děkuji,babička Eva

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, stran toxoplasmozy i rubeoly není žádný problém a riziko pro budoucí těhotenství nevzniká. Toxoplasmoza byla prodělána někdy v minulosti a na rubeolu jsou stále přítomny protilátky po očkování. V obou případech jsou to protilátky ochranné. Držím palce, aby to příště vyšlo.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1168
      Dobrý den, paní doktorko, dnes mi přišly výsledky vyšetření na toxoplazmózu, kde je napsáno, že "nebyla prokázána, jen anamnestické protilátky". Hodnoty mám IgA 0.07, IgG 10.9 a IgM 0.14. V nálezu je napsáno: Serologický nález odpovídá anamnestickým protilátkám po proběhlé infekci. Pro vyloučení nedávného průběhu infekce (v posledních 3-4 měsících) by bylo vhodné doplnit aviditu IgG protilátek. V době odběru jsem byla v 11tt. Myslíte, že hrozí miminku nebezpečí? Jak bych teď měla prosím postupovat. Předem moc děkuji za odpověď a váš čas.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, těhotenství je v bezpečí, není potřeba dělat nic. Doplňující odběry nejsou vůbec potřeba. Nakazila jste se někdy v minulosti a protilátky IgG Vás nyní chrání před novou infekcí. Zdravím Vás.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1167
      Dobrý den, dělali mi druhé testy na toxoplasmosu.... při prvních vyšla falešně pozitivně... Druhé testy výsledek: KFR 1:16, IgA 1,06, IgM, IgG a IgE neg... Je vše v pořádku? Děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Tak uzavřela bych to jako nespecifickou pozitivitu s tím, že jste se s toxoplasmozou zatím nesetkala. Ale v té laboratoři (pokud to bylo z jedné a té samé) bych si už toxoplasmozu vyšetřovat nenechala.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1166
      dobry den pani doktorka ja sa vam chcem podakovat za rychlu odpoved ja som sa vas pytala ohladom mojej nevesty tak druhy odber krvi jej vyšiel negativny robili jej ešte jeden podrobnejši rozbor krvi v Bratislave a tam vylučili že sa jedna o akutnu toxaplazmozu dokonca sa s toxaplazmpzou vraj ešte nestretla tak potom prečo 1 vysledky vyšli falošne pozitivne a to igm vysoké a ostatné vysledky negativne čo to sposobilo, dakujem za odpoved

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak to vyšlo přesně tak, jak jsem předpovídala. Proč tomu tak je? Je to chyba laboratoře. Protože jak v ČR, tak na Slovensku vyšetřuje toxoplasmozu desítky laboratoří, ale jen pár z nich to opravdu umí. Ostatní tvoří tyto nesmyslné výsledky. Bohužel.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1165
      Dobrý deň. 6.10.2017 sme podstúpili IVF. Testy na toxoplasmozu manželke nerobili a ani nevieme či ju niekedy mala. 30.11. 2017 sme mali IgM 5,19 (laborator mala normu do 1), IgG viac ako 200,IgA nebolo vyšetrené. Ďalšia kontrola bola 4.1.2018 s výsledkami. IgM 4,17, IgG viac ako 200, igA 11.954 (N < 9,0-11,0). Dnes 10.1.2018 sme v 17.týždni, budúci týždeň pôjdeme asi na odber plodovej vody pre potvrdenie či sa toxoplasmoza dostala k dieťatku. Doktor predpokladá, že k infekcii došlo v čase otehotnenia. Pani doktorka, predpokladáte, že infekcia prešla cez placentu k dieťatku a aké to môže mať následky? Na čo sa máme pripraviť: odber plodovej vody, vrodené defekty, interupcia...?

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, nákaza proběhla asi spíše chvíli před otěhotněním, viděla bych to na cca půl roku starou infekci. Riziko přenosu infekce na plod je kolem 0-2%. Mělo by následovat: okamžité nasazení antibiotik (pokud zatím nebylo), zvážit odběr plodové vody (doporučuji), kontrolní ultrazvuky po 3-4 týdnech. Dle výsledků amniocentézy další postup. S největší pravděpodobností to bude v pořádku, pokud by ale infekce na plod přešla, bude tu riziko vývojových vad zejména mozku a smyslů. Právě proto se dělá amniocentéza, aby se to pokud možno vyloučilo. Interrupci začněte zvažovat teprve až bude amniocentéza pozitivní, nebo bude nějaký patologický nález na ultrazvuku. Je škoda, že Vás před IVF nevyšetřili, stačilo tak málo.... ale nejste jediní v této situaci, je to smutné. Držím palce.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4 5149 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi