Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1324
      Dobry den, chtela bych Vas poprosit o radu, staly se mi dve nehody behem dne. Kdyz jsem omyvala zeleninu na polevku, prskla mi voda do oka? Mohu se takto nakazit toxoplazmozou? A druha nehoda se netyka tedy toxoplazmozy, ale manzel ma opar na rtu a prskl mi asi do oka, kdyz mi neco vypravel, ja na opary netrpim, ale igg v krvi mam pozitivni..Ma to nejaky vliv na miminko? Muze ho to ohrozit? A posledni dotaz, cetla jsem, ze opar v oku je nebezpecny, zw hrozi slepota. Hrozi tim prsknutim i neco me? Muzu takto chytit opar do oka? Poznala bych to? Nebo to muze byt bezpriznakove a pak slepota az?

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, nákaza toxoplasmozou je krajně nepravděpodobná. A co se týká oparu, tak pokud máte IgG proti HSV, tak nic nehrozí ani dítěti, ani vám.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1323
      Dobrý den, Mám dotaz ohledně možné nákazy toxoplazmózou. Nedávno jsem si nesla na talíři mrkev, na schodech jsem špatně šlápla a mrkev mi spadla na zem hned vedle kočičího záchodu. Nějak jsem nepřemýšlela a mrkev pouze opláchla. Snědla jsem ji a až poté jsem si uvědomila, že jsem to neměla dělat. Je možné se takto nakazit? Moje kočky jsou pouze domácí, nechodí ven. Nevím jestli mám příznaky, bolí mě dost hlava a myslím, že také cítím uzliny na krku asi 3 dny od te události. Hlava tedy začala bolet hned druhý den a silně. Děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Pokud jste zeleninu omyla a navíc kočky jsou jen domácí, tak se moc nemáte jak nakazit. Příznaky toxoplasmozy nastupují daleko později, než do 3 dnů, takže ani toto neodpovídá.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1322
      Dobrý den, mám ted uz rok kočku, která žije pouze v bytě. Pred tydnem jsem onemocněla, zvětšená uzlina na krku, vyrážka, teploty... lékařka mi udělal test na toxoplazmózu a zjistila, že jsem jí (dle jejich slov) prodělala už driv, ale mám extrémně vysoké hodnoty protilátek ( přesné hodnoty jako uvádí ostatní dámy v poradně nemám bohužel) a řekla mi, ze se to nějak neléčí, pokud nejsem těhotná a to i přesto, že je mi zle. Upřímně nevím moc co mám teď dělat. Lékařka sama o tom moc neví a nemá pro mě žádné rady, a články na internetu o této nemoci mě úprime opravdu vyděsily, moudrá z nich ale nejsem. Žádnou poruchu imunity nemám, ani jiné nemoci o kterých bych věděla, ale příznaky u zdravých lidí prý moc nebývají. Myslíte,ze mám trvat na léčbě,nebo raději prostě čekat než to "vyležím"? Miminko jsme plánovali cca tak za rok, myslíte, že je to pro těhotenství riziko a měli bychom počkat déle? Nekde píšou že je dobře, když to žena prodělá před těhotenstvím ( i když si nejsem jistá jestli je to pravda), nikde se ale nepíše jak dlouho před. Předem děkuji za radu.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak pokud nemáte přesné hodnoty, pak je to věštění z křišťálové koule. Pokud to má být infekce z minulosti a nejedná se tedy o akutní toxoplasmozu, pak také není příčinou zvětšených uzlin a tuto příčinu je potřeba hledat. Samotná výše paměťových protilátek není nijak podstatná. Toxoplasmoza prodělaná před otěhotněním chrání před nákazou v těhotenství - a je tedy výhodnější. Rozumný odstup mezi nákazou a těhotenstvím je 9-12 měsíců. Více opravdu neporadím, pokud nedodáte konkrétní data.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1321
      Dobrý den, paní doktorko, dovoluji se na Vás obrátit s dotazem ve věci mých pozitivních výsledků na toxoplasmozu i touto cestou, i když jsem k Vám v následujícím týdnu objednaná, dosti mě na gynekologii vylekali. Ve 14tt těhotenství jsem si vyžádala provést testy na toxoplasmozu (celý život mám v domácnosti kočky). Výsledky z NFL jsou následující KFR 1:1024, Igg: 4,36, Igm: 2,62, Iga: 1,98, avidita igg: 0,65, jak rizikové jsou tyto výsledky pro miminko? Moc Vám předem děkuji za Vaši odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko pro plod nebude vysoké, ale musíme to probrat a zvážit další kroky v diagnostice i léčbě. To ale musíme osobně.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1320
      Dobrý den,dnes jsem v 17 tt. Před měsícem jsem si nechala v rámci screningu udělat i test na toxoplasmozu. Při screningu mi bylo řečeno, že vše je v pořádku, ale dnes mi dr.oznamila že Igg vyšlo negativně ae Igm hraniční. Na další krev mě objednala až za měsíc. Není to dlouho a co výsledky znamenají?Děkuji za odpověď

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, s největší pravděpodobností je opravdu vše v pořádku a s toxoplasmozou jste se doposud nesetkala. Tento nález je častý, prostě se v těhotenství tvoří falešné protilátky. Pro hraniční pozitivitu IgM se udělá kontrolní odběr, ideálně za 3 týdny, ale nevadí ani za 4.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4 5173 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi