Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1315
      Dobrý den, paní doktorko, aktuálně jsem 25+0tt, testovaná na toxoplazmózu před otěhotněním, v 11tt a ve 20tt. Včera jsem si ukrojila a snědla k večeři kousek lehce růžového hovězího mletého masa. Jakmile jsem si toho všimla, dala jsem jej znovu na pánev a ještě jednou pořádně dodělala. Jaké je riziko nákazy toxoplazmózou, když se nejednalo o maso syrové ani polosyrové? Testování doporučujete za 2-3 týdny? To budu na hraně 2. a 3. trimestru. Nebo později až v rámci 3. trimestru? Dala by se toxoplazmoza v tomto případě podchytit včas pomocí antibiotik? Jaká by byla rizika pro miminko? Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko je opravdu minimální, já bych to nechala až na ten cca 30.tt. Pokud by vás to nějak stresovalo, tak se naberte za 3 týdny, ale nemyslím, že je to nutné.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1314
      Dobrý den, paní doktorko. V polovině prázdnin se mi objevila zvětšená LU na levé straně krku. Na ORL mi byly krevní odběry na toxoplasmozu provedeny až začátkem října, která se potvrdila, ještě před odběry jsem měla předepsané dva druhy ATB - Amoxiklav, Dallacin (pan primář hledal možný důvod vzniku uzliny jako následek předcházejícího zubního ošetření). Následně jsem byla odeslána na infekční oddělení, kde mi při první návštěvě byly provedeny opět krevní testy na Toxoplasmozu a předepsané ATB - Rovamycine na 25 dnů. Hodnoty z prvního odběru byly: IGE 0,87, IGA 2,24, IGM 3.4, IGG 180,4 a druhý odběr už z infekčního oddělení: IGE 0,91, IGA 1,47, IGM 2,66, IGG 200. V polovině prosince jsem objednaná na kontrolní sono krku a nejspíš i na kontrolní krevní testy. Chtěla jsem se prosím zeptat, zda tato nemoc ovlivňuje schopnost otěhotnět? Případně, v jakém časovém odstupu by bylo vhodné o plánovaném rodičovství vůbec uvažovat. Zda brát dobu od kontrolního krevního testu na toxoplasmozu nebo od začátku vzniku LU na krku? Děkuji za Vaši odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, odstup od otěhotnění doporučuji cca 9-12 měsíců od prvního příznaku, za předpokladu, že nebudete již mít obtíže a že bude adekvátní protilátková odpověď s poklesem IgM a IgA. S pozdravem Dr.M.Geleneky

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1313
      Dobrý den, byla mi zjištěna toxoplasmoza v 12 týdnu těhotenství - první odběr IgM 1,366, IgG 0,156 - druhý odběr 14 dnu poté KFR 8, IgM 1,338, IgA0,330, IgE 0,131 a IgG 0,131 - hned po prvním odběru nasazeny Antibiotika Rovamycine a byla jsem odeslána na unfekční oddělení do FNKH...ale nikdo mi přesně neřekl, jestli mám akutní fázi, nebo prodělanou dříve nebo jaké jsou teda možné následky - nikdo se mi přesně nevyjádřil, Děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +1

      Positive Negative

      Dobrý den, nejprve se podívejte na hodnoty IgG a IgE z druhého odběru - zde asi máte chybu, jen těžko budou hodnoty totožné. Každopádně pokud jsou IgG pod cca 0,9 a tedy hodnoceny jako negativní, pak se o akutní fázi nejedná. Pozitivita IgM je jen nespecificky/falešně pozitivní, což není pro těhotenství problém - s toxoplasmozou jste se totiž nikdy nesetkala.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1312
      Dobrý den, vrtá mi hlavou toxoplazmozu u kojenců. Máme doma nedokonešené miminko o 7 týdnů. Žádnou kočku doma nemáme, ale moje mamka i tchýně ano. Když k nám jedou vždy si umyjí ruce, ale i tak když si malého chovají bojim se, jak si ho na sebe přimáčknou, aby se nenakazil z jejich oblečení...Uplně nevim jeslti si vždy berou čisté věci když k nám jedou. A ráda bych se zeptala jak je to s masem. Vždy si poté myji ruce, ale i tak ho krájím v místě kde jsou uvedle třeba nachystané lahvičky a bojim se, aby to na to nějak necáklo( jsou přikryté, ale člověk v rychlsti mnohdy udělá kravinu) a malý se tak nenekazil. Případě jak by se to u kojence poznalo? Moc děkuji, snad chápete můj dotaz a přeji krásný den.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, myslím že si děláte zbytečně starosti. Dodržujte základní hygienu rukou - mytí před příparvou i po přípravě jídla, zejména masa-tam vždy použijte teplou vodu, nekrájejte zeleninu na stejném prkénku jko jste dělal maso, měňte i nože. Více není potřeba. Nějaký přenos přes oblečení není reálný. Stejně tak cáknutím vody se nákaza nepřenese.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1310
      Dobrý den, paní doktorko. Po dlouhém hledání na internetu jsem narazila na Vaši poradnu. Chtěla bych se zeptat na jednu věc. Je to možná hloupost, ale mě to nějak nedá. Za dva týdny mám termín porod. Několikrát za těhotenství jsme si objednali z restaurace pizzu, naposledy včera. Na té jeho byla čerstvá rukola. Potom, co jsme dojeli, mě napadlo, že tu pizzu asi nejspíš krajeli stejným kolečkem, jako tu moji. Nějak mě to nejde z hlavy. Je takovýmto způsobem možná nákaza listeriozou, kdyby ta rukola nebyla umyta? Děkuji za odpověď. Magda

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      To by byl opravdu raritní přenos, toho bych se tedy neobávala.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4 5171 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi