Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1160
      Dobrý den, s manželem bychom si moc chtěli do pořídit kočičku do bytu a zároveň se začít snažit o mimčo. Jde to dohromady nebo je to zbytečně velké riziko? Moc děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +1

      Positive Negative

      Dobrý den, tak jistě to jde, ale kočičku nepouštějte ven a nekrmte syrovým masem. Preferujte odběr z "domácího chovu" - tedy opět od koček, které jsou chovány doma a venku se nepohybují a jsou dobře naočkovány. Také cca 2 měsíce od převzetí kočičky pokud možno s otěhotněním vyčkejte (to je ochranná doba pro případ, že by kotě bylo čerstvě nakažené). A pak dodržujte standardní hygienická opatření. Vůbec nejlepší by ale bylo se na toxoplasmozu nechat ještě před otěhotněním vyšetřit, protože pokud by se prokázalo, že jste onemocnění prodělala již v minulosti, nemusela byste si starosti dělat vůbec.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1158
      Dobrý den, vážená paní doktorko, v posledním roce jsem prodělala dva spontánní aborty. Na základě výsledků krevních testů mi byly zjištěny protilátky proti toxoplazmóze. Vyšly mi konkrétně tyto hodnoty: V normě: S_Toxoplasma Gondi IgM<3, TOX:poč. provedených výkonů 4 Patologické: AB/Toxoplasma gondii Ig (IF) 256, S_Toxoplasma gondii IgG 45.8 Na další vyšetření se dostanu až v polovině ledna. Pochopila jsem, že se nejedná o akutní formu, přesto se raději zeptám, zda bychom po tuto dobu měli s plánováním dalšího těhotenství počkat. Děkuji Vám a přeji hezký den.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, otěhotnět můžete kdykoliv bez rizika vrozené toxoplasmózy. Kontrolní odběry nejsou potřeba. Zdravím Vás.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1156
      Dobrý den paní doktorko, behem jednoho roku jsem prodelala 3 potraty v casnych fázích (5-7tt). Nyni mi vysla toxoplazmóza - prvni odber IgM 1.16 poz. (Ref.m. <1), IgG 2.62 poz. (Ref.m. <1). Druhy odber o 3 tydny pozdeji, IgM 1.30 poz a IgG 3.11poz. Na infekcnim mi dali uzivat trojkombinaci leku Daraprim, cotrimoxazol a rovamycine na mesic. Je opravdu nutné je uzivat?

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, vzhledem k tomu, že se nejedná o akutní toxoplasmozu, nevidím k terapii důvod a tuto trojkombinaci ani osobně nepovažuji za vhodnou. Toxoplasmoza je v pozdní subakutní (či spíše již v latenetní) fázi a neovlivní žádné z Vašich budoucích těhotenství. Zdravím Vás.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1155
      Dobrý den. Chtěla jsem se se zeptat. Jsem operaci nadoru na slinivce a mam jen jednu ledvinu takže mám dost oslabenou imunity.Tento rok sme si pořidili dvě kočky a už delší dobu se necitím dobře. Sem strašně unavená. v Noci se pořad budím. mam strašné bolesti hlavy že mi to jde až na nos. Nedavno jsem měla strašne bolesti v nohach že jsem nemohla chodit a musela jsem na ambulanci kde mi pouze vzali krev dali kapačku na bolest a poslali mě na ortopedii.Průjem mam pořad ale to nemužu posoudit protože od operace slinivky ho mam pořád.Muže se jednat o nějakou nakazu od kočky? nebyly ještě odčervne. A doktoři mi moc nechtějí pomoc. Už to začiná byt nesnesitelne. Nemužu takhle chodit do práce už to začina byt neunosné.Děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak diagnostiku přes internet neuděláme, ale od kočky lze očekávat nejčastěji 3 infekce - toxoplasmozu, toxokarozu a bartonelozu. Ani jedna však uváděným příznakům neodpovídá. Domnívám se spíše, že příčina nebude infekčního původu. Kočky nicméně doporučuji odčervovat 2-4xročně. Předpokládané snížení imunity vzhledem k základním onemocněním určitě existuje, ale stran rizika například reaktivace toxoplasmozy je stále ještě málo významné.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1154
      Dobrý deň prajem pani doktorka. Chcela by som vás poprosiť o radu. Asi pred 3-4 týždňami som mala zväčšené uzliny v oblasti krku a tak ma obvodný lekár poslala na usg a na hematologiu kde mi odobrali krv na serologicke výš. Prišli mi výsledky :ToxoIgG 650 a IgM0.25 ešte som mala pozitívne a Anti-EBV-VCA IgG 480 a EBNA1 IgG 600 viem že to svedčí uz o prekonanej mononukleoze a toxopazmoze. Hematologička má poslala za obvodnym a ten zase na hematologiu ohľadom ďalšieho postupu. Keďže planujeme bábätko a mám trochu strach koly tej toxe keďze mám dosť vysoké to IgG. Zajtra som sa objednala aj na gyndu kde doteraz bolo všetko v poriadku z PP. Chcela by som vedieť či mi teda hrozí že nebudem môcť otehotnieť (doteraz sa 3mesiace snažíme ale zatiaľ nič) alebo ci mi hrozí počas tehotenstva nejaké riziko. Ďakujem za odpoveď. Prajem vám ešte pekný deň.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, stran toxoplasmózy se nemáte čeho bát. Nezpůsobuje ani obtíže s otěhotněním, ani není rizikem pro samotné těhotenství. Naopak. Výše protilátek je v tomto případě nepodstatná.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4 5147 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi