Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1180
      Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o vysvětlení, manželce dnes zjistili toxoplasmozu, výsledky jsou: IgM 3.6 , IgG 540,9, IgA 2,27, KFR 256. Manželka je v 10 tt těhotenství. Na infekčním nám lékařka doporučila z lékařského hlediska jít na umělé přerušení. Děkuji za objasnění. Lukáš

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak z jediného odběru to nebude zcela jednoznačné, ale vypadá to spíše na subakutní fázi s nákazou před několika týdny či měsíci, riziko přenosu infekce na plod je orientačně 0-5%. Pokud by k přenosu došlo, nejspíše by to skončilo potratem. Já v takovýchto případech nevidím přerušení těhotenství jako první cestu, ale záleží samozřejmě na vás, jak o těhotenství stojíte a zda jste ochotni toto riziko podstoupit. Doporučuji nasadit antibiotika, která budou chránit plod, udělat kontrolní odběr s doplněním všech parametrů (avidita, IgE), podrobný ultrazvuk. Následně lze k ozřejmení indikovat amniocentézu kolem 18.tt. Není to cesta jednoduchá, ale je velká pravděpodobnost, že na konci bude zdravé dítě. Jistotu Vám ale samozřejmě nikdo dát nemůže. Držím palce, dr. Geleneky

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1173
      Dobry den p. Doktorko, Predem se omlouvam za dlouhy dotaz. V cervenci jsem si v pravem nadklicku nahmatala bulku, ktera byla asi jako liskovy orisek. Muj doktor nad tim mavnul rukou. Tak jsem to taky neresila. V listopadu najednou jsem zjistila, ze ta bulka hodne porostla, byla i okem viditelna. Zmenila jsem doktora a navstivila jineho doktora, byla jsem poslana na ultrazvuk, ktery nedopadnul dobre a rozjel se kolotoc. Mirila jsem si to na onkologii, kde mi rekli ze mam podezreni na rakovinu lym.uzlin. Sla jsem na odebrani uzliny a cekala na histologii. Jeste pred odebranim uzliny mi radostne volala ma doktorka, ze mi prisli vysledky krve a mam potvrzenou toxoplazmozu,ze je tu sance, ze tu uzlinu mam z toho.. Vysledky:IgG 39,1 poz. IgM 3, 06 poz. IgA 1, 351 poz. IgE 0,704. Neg. Na vysledcich je napsano primo: predbezne lze usuzovat, ze se jedna o dlouhoprobihajici toxoplazmovy infekt. Coz mi svitlo nadeji, ze nebudu onkologicky pacient. Coz potom potvrdila i histologie - zaver folikularni hyperplasie. Na zaver jsem jeste musela podstoupit pet/ct, kdy mi byly zjisteny uzliny v oblasti krku, podpazi, za delohou a v trisle, kde NECO probiha. Zkratka svitily ☺️ Na onkologii to uzavreli jako toxoplazmozu a poslali me na infekcni,kde jsem byla dnes. Tam pro me bylo prekvapeni, kdyz mi p. Doktorka rekla, ze tu toxo. Mam v latentni fazi a ze ty uzliny z toho nebudou. Takze jsem zmatena, mam se porad bat rakoviny? Je mi 28let.bylo to tezke obdobi, kdy jsem nevedela na cem jsem. V dubnu bych mela jit znova na pet/ct aby se zkontroloval stav uzlin po lecbe toxoplazmozy, jenze ono to vypada, ze z toxo. To nemam. Myslite si, ze z vysledku to je opravdu latentni? Mam strach, ze tim padem je ve hre zase rakovina. Na infekcnim mi vzali krev na vsechny mozne infekcni nemoci a cekam na vysledky. Pokud se nic nepotvrdi, tak nevim... Dekuji za Vas nazor.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tedy nevím zda Vás potěším. Pokud uzlina byla již v červenci, navíc v rizikové lokalizaci (nadklíček), a až poté v listopadu se zvětšila a ještě později byly detekovány zvětšené uzliny v jiných lokalizacích, pro toxoplasmozu mi to nesedí. Každá uzlina, která u toxoplasmozy přetrvává víc než půlrok je podezřelá. Z jediného odběru protilátek nic jasně usoudit nelze - může se jednat o odeznívající toxoplasmozu, ale také o falešnou pozitivitu IgM a IgA vzhledem k celkem nízkým hladinám (a tedy opravdu o latentci). Tedy z mého pohledu musíte nadále zůstat ve sledování hematologa, a to i přes negativní histologii z uzliny. Může se jednat o souběh dvou věcí - toxoplasmozy a nádorového onemocnění lymfatických uzlin, teoreticky možná i o atypicky probíhající toxoplasmozu, ale jen jako toxoplasmozu bych si to v tuto chvíli tedy netroufla uzavřít. Uvidíte ještě jak vyjdou ostatní výsledky od infektologa, třeba se potvrdí jiná infekce. Vzhledem k Vašemu věku, rizikové lokalizaci uzlin, časovému vývoji a nejasné sérologii je ale na místě být velmi opatrný a bohužel s nádorovým onemocněním uzlin nadále počítat. Budu moc držet palce.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1172
      Dobrý den p.doktorka, chcem sa s vami podelit o moj problem, v minulosti som ochorela na chripku, bolesti svalov, klbov, teplota 37,5 a na treti den sa mi vyhodili chrastave vyrazky hlavne na bruchu a rukach, tieto trvali jeden den, lekar mi zobral krv kde sa zistilo, že mam vysoke pecenove testy a poslal ma na infekcne so zltackou, tam mi urobili nove odbery a testy uz boli v poriadku tak ma hned pustili domov, asi po par dnoch nastali moje problemy, zacala som citit, že nieco chodi mi po tele, najskor v hlave, potom v ociach, videla som zahmlene, chodila som od lekara k lekarovi, bola som velmi unavena a stale zvlastne bolesti svalov, nakoniec mi zistili, ze mam oslabenu bunkovu imunitu, tak mi dali injekcie Norga, vtedy sa vyrabali, bolo to v roku 2001, uz prva injecia zabrala, ako keby som vyskocila, z kože, neskor lekari zistili, ze som vtedy prekonala Toxoplatmozu, odvtedy som mala pokoj az minuly rok v marci som zacala byt velmi unavena zaspavala som v praci, zase som citila v tele ze nieco mi ozilo, pichlave bolesti v hlave, moje vysledky testov su : IgG 49,9093 pozit., IgM 0,2072 neg., IgA 0,3846 neg., Avidita 96% vysoko avidne IgG / 70%-100% /, lekarka mi povedala ze nech si preliecim imunitu Cordycepsom, pekne vas prosim o odpoved keby som nemala problemy urcite by som neobtazovala, dakujem pekne ked sa k tomu vyjadrite

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, toxoplasmoza je v latentní fázi a s Vašimi obtížemi souviset nebude. Když se toxoplasmoza "probudí", vypadá to jinak. Ale asi byste měla mít opět podrobnější přešetření imunity, v rámci únavového syndromu a vzhledem k předchozím obtížím.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1171
      Dobry den, obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Od 09/2017 mam silne bolesti hlavy a problemy s ocami (lozisko toxoplazmozy vsak v ociach nenasli). Presla som mnozstvom vysetreni, ktore pricinu neodhalili. Trapi ma vsak nalez toxoplazmozy. Tu som prekonala pred 15 rokmi (r. 2002), bola som aj preliecena (dvojkombinacia antibiotik). Momentalne vsak moje hodnoty z labor. vyseteni su: IGA (Elisa) - negat., KFR:1:32, IGM (CMIA) 0,59 pozit. (Hodnota do 0,55 norma), IGG (CMIA) 44,1 pozit. Laboratorium aj infektologovia uzavreli tento nalez: zistene protilatky su anamnesticke, svedcia o latentnej toxoplazmozovej infekcii. V inych krvnych testoch mi vsak vyslo celkove IGE v krvi 600. Planujem s partnerom dieta v blizkej dobe. Prosim, ide podla Vas naozaj latentnu formu? Moze byt IGM pozit. (aj ked v nizkej hodnote) aj po 15 rokoch? Viem, ze sa toxoplazmoza nezvykne vracat...nerozumiem vsak tomu IGM po dlhych rokoch. Dakujem pekne.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, ano opravdu máte latentní fázi toxoplasmozy. Otěhotnět můžete kdykoliv bez rizika. Pozitivita IgM protilátek je buď chyba laboratoře, nebo si je z nějaké jiné příčiny tvoříte sama (to bývá časté třeba u onemocnění štítné žlázy a podobně). Pozitivita protilátky IgM neznamená automaticky aktivitu infekce, to je jen taková zkreslená představa a u toxoplasmózy to platí dvojnásob. Zdravím Vás.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1170
      Dobry den, vazena pani doktorko. V soucasne dobe se lecim s druhou recidivou toxoplasmosy - ocni forma, tedy uz po treti se mi projevila v oku a zpusobuje dalsi lozisko na sitnici. Lecim se na ocni klinice a na infekcni klinice (Daraprim, Dalacin, Kalciofolinat, Prednison). Jak lze zajistit, ze me dalsi recidiva neceka? Děkuji Vam za odpoved.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, léčba kterou máte, je správná. Přesto nikdy dopředu nelze zajistit, že k další recidivě nedojde. Dokonce nejsou jasné ani žádné rizikové faktory či spouštěče. Je to ryze individuální proces. Pokud by k recidivám docházelo v krátkých intervalech opravu často, lze zkusit profylaktickou terapii, která spočívá v dlouhodobém (několikaměsíčním) podávání cotrimoxazolu ve specifickém dávkování v návaznosti na ukončenou akutní terapii. Jedná se ale o doporučení, která vycházejí jen z několika - sice slibných, ale nepočetných - studií a je plně v rukou infektologa.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4149 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi