Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1330
      Dobry den, pred tyzdnom som zjedla nedovarene domace vajicka ( mali tekute zltka). Mam vsak obavy z toho, ze sme mali doma prvykrat asi dva mesiace pred mojim otehotnenim maciatko.. v polke tehotenstva sme ho pre moje obavy dali prec, ale medzitym zacal lovit mysi, ktore sa vonku vyskytovali a neustrazili sme jeho spinenie do zahradky (z ktorej odvtedy uz nic nekonzumujem) sliepky vsak na jar v zahradke behali a urcite prisli do styku s vykalmi .. mohlo dojst k nakaze aj z vajiciek od tychto sliepok? Nasla som zahranicne vyskumy (starsie naznacovali male riziko prenosu vajickami) novsie uz riziko skor potvrdzuju.. ku konzumacii doslo v 31. tt. Doteraz som bola pravidelne na screening toxoplasmy, nakolko nemam potilatky. Po akom case od konzumacie by bolo vhodne ist na odbery? Ma zmysel ist aj po tyzdni? A potom znova napr o 3 tyzdne? Je tu dovod na obavy ? Dakujem velmi pekne.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, přenos je krajně nepravděpodobný. Odběr doporučuji za 3 týdny po požití, dříve to nemá smysl.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1329
      Dobrý den, jsem ve 22tt těhotenství. Na začátku těhotenství, cca v 9týdnu jsme byli na návštěvě u manželovo staré babičky. Má spousty koček, co běhají i venku, tak jsem si je nehladila, vyhýbala jsem se jim ani jsem nechtěla jít k nim do bytu. U jeho babičky jsme dostali na verandě oběd, který jsem snědla. Následně jsem se dozvěděla, že babička myje ve stejném umyvadle nádobí i kočičí záchod. Hrozně mě to vyděsilo. Lékaři jsem to řekla, ale náběry se prý na toxoplasmozu již nedělají. Takže od té doby jsem stále ve stresu, jestli sem se nemohla nakazit. Příznaky jsem žádné neměla a nyní už druhý těhotenský ulrazvuk proběhl v pořádku. Nedávno jsem zjistila, že laboratoř nedaleko od nás umožňuje testy na toxoplasmozu pro samoplátce, ale říkám si, jestli to má ještě vůbec smysl, po tak dlouhé době a jestli by nemohlo být toxoplasmozy vyloučeno tím, že proběhly ultrazvuky v pořádku? Prosím o Váš názor a předem mnohokrát děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, testování doporučuji, a to kdykoliv. Na ultrazvuky spoléhat nelze. Čím dřív se případná nákaza zachytí, tím větší je šance něco ovlivnit.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1328
      Dobrý den, jsem v 29+1těhotenství, běžně se nestýkám s kočkami. Bohužel dnes mi na hlídání dala kotě moje vedoucí v práci, kotě se z nervozity dvakrát pokakalo na židli, musela jsem to utřít kapesníkem ihned, rukavice jsem neměla k dispozici, ruce jsem si poté samozřejmě umyla teplou vodu a mýdlem. Testy na toxoplazmozu mi nikdy nedělali. Jaká je prosím šance, že bych se mohla nakazit? Kontrolu na gynekologii mám zhruba za 3 týdny spolu s odběry, požádala bych tedy svého gynekologa také o test na toxoplazmozu. Bude to časově vhodné pro případný záchyt probíhající záchyt onemocnění? Mnohokrát děkuji za případnou odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko je minimální, doba odběru tak akorát.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1326
      Dobry den, pani doktorko, mam strach z toxoplazmozy a celkove z kocek, kolem naseho panelaku se potlouka treba 5toulavych kocek, kazdy rok maji kotata, nejsou jakoby nici. Mam strach kvuli dceri dvoulete..Na piskoviste ji vubec nepoustim, protoze jsem videla, jak tam primo kocka vykonava svoji potrebu, ani ji na ty kocky nedovoluji sahat...Ale jde mi o to, ze sousedka ma stejne starou dceru, ktera si na tom piskovisti hraje, na kocky saha, dokonce jim saha i na ocas a na zadek, sousedka ji jen rekne, at to nedela a dal to neresi. Mam strach, kdyz by si pak spolu holky hraly, jestli je to pro dceru nejake riziko, kdyz by si s tou holcickou hrala nebo si pujcovala jeji hracky, na ktere treba ona saha rukama od tech kocek...Mam strach je skoro potkat, protoze to samozrejme neohlidam vse...Dekuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, dvouleté dítě není nijak významně rizikové a ohlídat vše opravdu nejde. Za mne je pořád lepší se nakazit v dětství, než poprvé až v těhotenství. U dětí jsou průběhy získaných nákaz ve většině případů bez komplikací, mnohdy dokonce naprosto bezpříznakové. Takže bych se toho tolik nebála.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1325
      Dobrý deň pani doktorka, prosím poraďte, jedná sa o toxoplazmózou, som v 12tt a výsledky igA negatívne, igM 1,48 a igG viac ako 200, bola som aj na infektológii, kde ni vyšla avidita ale nižšia neviem presne koľko, nasadili na tri týždne antb. a pani doktorka povedala, že je možnosť že to nemám, ale avidita vyšla nízka z toho dôvodu, že som mohla tú infekciu prekonať takú slabú, že si telo nedokázalo vytvoriť toľko protilátok, čo si prosím o tom myslíte? Môže byť riziko poškodenia plodu? Veľmi sa bojím... Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Toxoplasmozou jste se nakazila nejspíše dávno před otěhotněním, riziko pro plod bude nízké. Avidita je spolehlivá pouze pokud je vysoká, nízká avidita bohužel z mnoha důvodů validní není. Takže pokud ostatní výsledky do akutní toxoplasmozy nesedí, tak to akutní toxoplasmoza ani přes nízkou aviditu není. S mírným průběhem infekce to ale nijak nesouvisí.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4173 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi