Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1196
      Vážená paní doktorko, jsem žena 53 let, na levé straně krku vzadu jakoby za uchem se mi udělala bulka, na ultrazvuku mi řekli, že je to zvětšená uzlina a lékařka mi odebrala krev na toxoplazmozu, Vysledky IgG 2,66 poz., IgA 2,82 poz., IgM 4,16 poz. komentář: suspektně aktivní infekce, mám si dojit do infekční ambulance kde mi prý nasadí dlouhodobě ATB na přelečení, prosím, ptám se, zda je to v mém věku nutné a pokud bych ATB nenasadila, co se může stát, děkuji vřele za odpověď CHM.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, pokud nemáte významnou poruchu imunity a jsou postiženy jen uzliny, není žádná léčba potřeba, tělo si s tím porad samo. Sledují se ale hladiny protilátek až do konce akutní fáze, která trvá cca 1 rok.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1195
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Jsem ve 12.t těhotenství a byla mi z krve zjištěna akutní toxoplazmoza, jiné příznaky nemám, výsledky z krve = KFR 1:128, IgM 2.44 IgA 0.943 IgE 0.509 IgG 6.950 Avidita 29.7, hned mi nasadili antibiotika Rovamycine po 8h. Nikdy před tím mi krev na toxoplazmozu nevysetrovali. Uvidí se další odběry, ale prý to zase tak akutní není, tak nevím, je takto ta léčba nutná? Děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, léčbu nyní považuji za vhodnou. Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit nákazu v těhotenství, je potřeba chránit plod před případným přestupem infekce. To zajišťují tato antibiotika. Dále se bude postupovat dle vývoje protilátkové odpovědi z kontrolního odběru. Pokud se potvrdí spíše starší nákaza, lze antibiotika vysadit, pokud naopak-lze zvážit další diagnostické kroky, např. amniocentézu. Zdravím Vás, dr. Geleneky

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1194
      Dobrý den paní doktorko, půl roku před otěhotněním mi byly dělány testy na toxoplasmozu, které vyšly: IgG 6,95 (reg. Interval 0,00 - 7,20), IgM <0,45 (reg. Interval 0,00 - 0,90). Můj gynekolog to tehdy zhodnotil tak, že jsem toxoplasmozu již v minulosti prodělala (ve zprávě z laboratoře to nestálo), je tomu tak i podle Vás? Jsem nyní ve 23. týdnu tehotenstvi, test na toxoplasmozu jsem v průběhu těhotenství nepodstoupila a mám strach že jsem to možná podcenila... Předem děkuji za odpověď Tereza

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, dle přiložených výsledků (negativní IgG i IgM) jste se nikdy s toxoplasmózou nesetkala, tedy do doby odběru. Pokud chcete mít jistotu, že jste se nenakazila ani v těhotenství, bude vhodné odběr zopakovat. Zdravím Vás.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1191
      Dobrý den, dcera 31 let s 5 ti měsíčním zdravým miminem prodělala před 13 lety meningitidu neznámého původu, pravděpodobně parazitálního nebo virového. Před třemi lety měla po výletu vláčkem ve stěně Eigeru ( velké převýšení a změna tlaku) zánět zrakového nervu. Nyní jí na magnetické rezonanci mozku našli 8 cm cystu. Je možné, že za jejími zdravotními problémy je toxoplazma? Může vytvořit cystu v mozku? Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, toxoplasmoza tyto obtíže nedělá. Meningoencefalitida toxoplasmového původu je u zdravých jedinců raritní, zánět zrakového nervu také nepatří k obrazu této infekce a ani takovouto mozkovou cystu toxoplasmoza nevytvoří (podobné cystické nálezy bývají například u echinokokóz, to je nákaza tropickým druhem tasemnice, u nás se ale nevyskytuje). Zdravím Dr. Geleneky

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1187
      Dobrý den,paní Mudr. Moc prosím o zhodnocení výsledků. Toxoplazma IgM negativní, IgA negativní a IgG pozitivní43,5kIU/I, MCHC - 319, Lymfocyty - 36,3,Neutrofily - 50,9, jinak ostatní odběry v normě. Nejsem těhotná a je mi 53 let. Děkuji za odpověď a přeji krásný den.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, jedná se o starou nákazu toxoplasmózou, prodělanou někdy v minulosti. Ne dříve než před rokem, klidně ale i před mnoha lety. Zdravím, dr. Geleneky.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4151 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi