Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 1165
      Dobrý deň. 6.10.2017 sme podstúpili IVF. Testy na toxoplasmozu manželke nerobili a ani nevieme či ju niekedy mala. 30.11. 2017 sme mali IgM 5,19 (laborator mala normu do 1), IgG viac ako 200,IgA nebolo vyšetrené. Ďalšia kontrola bola 4.1.2018 s výsledkami. IgM 4,17, IgG viac ako 200, igA 11.954 (N < 9,0-11,0). Dnes 10.1.2018 sme v 17.týždni, budúci týždeň pôjdeme asi na odber plodovej vody pre potvrdenie či sa toxoplasmoza dostala k dieťatku. Doktor predpokladá, že k infekcii došlo v čase otehotnenia. Pani doktorka, predpokladáte, že infekcia prešla cez placentu k dieťatku a aké to môže mať následky? Na čo sa máme pripraviť: odber plodovej vody, vrodené defekty, interupcia...?

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, nákaza proběhla asi spíše chvíli před otěhotněním, viděla bych to na cca půl roku starou infekci. Riziko přenosu infekce na plod je kolem 0-2%. Mělo by následovat: okamžité nasazení antibiotik (pokud zatím nebylo), zvážit odběr plodové vody (doporučuji), kontrolní ultrazvuky po 3-4 týdnech. Dle výsledků amniocentézy další postup. S největší pravděpodobností to bude v pořádku, pokud by ale infekce na plod přešla, bude tu riziko vývojových vad zejména mozku a smyslů. Právě proto se dělá amniocentéza, aby se to pokud možno vyloučilo. Interrupci začněte zvažovat teprve až bude amniocentéza pozitivní, nebo bude nějaký patologický nález na ultrazvuku. Je škoda, že Vás před IVF nevyšetřili, stačilo tak málo.... ale nejste jediní v této situaci, je to smutné. Držím palce.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1164
      Dobry den, mohla bych se zeptat zda se jedna o akutni toxoplasmosu nebo zda jsem ji uz prodelala pred otehotnenim.... Vysledky: IgG neg., IgM 4.8, WB IgM neg., IgA 1.42, IgE neg... Odber byl provaden 7.12 2012 ja v tu dobu v 7+6tt.. Dekuji moc za informace

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den,
      s největší pravděpodobností jste se s toxoplasmozou zatím nesetkala. Hladiny IgM jsou nespecifické a IgA budou asi taky. Aby se vyloučila zcela čerstvá nákaza, bude potřeba druhý odběr.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1163
      Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je riziko přenosu nákazy listeriozou a toxoplasmozou při sexu-pohl. styk a orální sex bez ochrany. Pokud zde riziko je, je dále možný přenos nákazy kojením na dítě? Děkuji Pěkný den

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, toxoplasmóza ani listerioza se pohlavním stykem nepřenáší. Totéž platí pro přenos mateřským mlékem.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1162
      Dobrý den, jsem nyní 14tt + 4 a přesto, že mi připadá, že se hlídám "na každém kroku", už potřetí v tomto těhotenství jsem provedla hloupost, co se volby potravin týče (tímto také moc děkuji za trpělivost, už jste mi odpovídala na dvě otázky). Včera jsem snědla pár kousků vánočního cukroví, o němž jsem si myslela, že je nerizikové, ale dnes jsem se dozvěděla, že bylo od jiné příbuzné, než jsem myslela, a ta do náplně bohužel přidává syrová vejce. Je možné, že to navíc byla vejce domácí, a nevím ani, s jakým předstihem cukroví připravovala, určitě nebylo nejčerstvější. Zajímalo by mě tedy, jak to v takovém případě vidíte s výší rizika nákazy listeriózou. Že existuje, je mi jasné, ale mám teď takový strach, že mi přijde, že by byl zázrak, kdybych se nenakazila. Je to opravdu tak, nebo to přeci jen trošku přeháním? Předem mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný nový rok, SL

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, já si zas naopak myslím, že by byla opravdu velká náhoda, kdybyste se listeriozou nakazila. To už spíše salmonelozou, ale ta těhotenství neohrožuje. Zdrojem listeriozy jsou převážně výrobky z nepasterizovaného mléka a kontaminované uzeniny. Přeji klidný zbytek těhotenství.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1161
      dobra den pani doktorka mam na vas jednu otazku moja nevesta je v 8 tt pri odbere v 6 tt jej zistili akutnu toxaplamozu img mala 21,4a ostatne vysledky negativne zobrali jej teraz ešte raz krv ,ale už ju aj pripravuje a prerušenie tehotenstva je to naozaj nutné ? je velke riziko poškodenia plodu ?je to mlada 26 ročna žena ktora ešte nerodila dakujem za odpoved

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, pokud jsou pozitivní jen IgM, nemusí se vůbec jednat o akutní toxoplasmozu, dokonce je dost pravděpodobné, že tomu tak nebude. Musela by to být spíše náhoda, aby se do této fáze vývoje protilátek odběr trefil. K uzavření nálezu ale bude potřeba vyčkat výsledků kontrolního odběru. Pokud by to akutní toxoplasmoza byla, nákaza by musela proběhnout do 4.-6.tt a riziko infekce plodu (tedy vrozené toxoplasmozy) je v tomto období velmi nízké, cca do 2%. Musí ale být hned nasazena preventivní terapie, jinak jsou ta čísla o něco vyšší. Tedy z mého pohledu přerušení těhotenství opravdu není nutnou volbou.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3 4147 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi