Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1166 167 168 | Následující
      Otázka číslo: 7
      Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 10 týdnu těhotenství a z krevních testů mě lékař informoval, že mám nález toxoplasmozy. Současně mě ale řekl, že to je poměrně běžná věc, moji rodiče chovají kočku a prý to může být způsobeno tím. Do těhotenské průkazky mi napsal: toxo: neg IgM, neg IgG, LFP, MCG, estr. Nevím, co to znamená, ale mám veliký strach, jestli nemůže být nějak poškozeno miminko. Dá se prosím z výše uvedeného poznat, zda jsou moje obavy na místě? Děkuji předem moc za odpověď Vyskočilová

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Z výše uvedených zkratek lze usoudit na souvislost s toxoplasmózou pro \"neg IgM, neg IgG\" - jedná se o protilátky proti infekci, avšak zkratka \"neg\" by měla znamenat \"negativní\" a tedy celý tento zápis bych vyhodnotila jako nepřítomnost protilátek proti toxoplasmoze, což ovšem znamená, že jste se s danou infekcí dosud nesetkala (a tedy bude potřeba vás nadále sledovat, dodržovat hygienická opatření a provést kontrolní odběry v každém trimestru- viz jeden z mých posledních článků), ovšem tento fakt je jaksi v rozporu s informací vašeho gynekologa, že máte \" nález toxoplasmozy, který souvisí s kočkami vašich rodičů \" . Bohužel více z uvedeného nevyvodím, požádejte svého lékaře o přesný závěr provedeného vyšetření ( pro diagnostiku této infekce se užívají zkratky IgG, IgM, IgA, IgE, IF, KFR, avidita IgG). Další údaje bych s trochou fantazie viděla jako hCG (místo MCG), alfaFP ( to bude LFP s řeckou alfou) - to jsou zkratky markerů, které se vyšetřují v rámci těhotenského screeningu ( preventivního vyšetření či lépe záchytu) vrozených vad plodu a nemají s toxoplasmozou nic společného.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 80
      Vážená paní doktorko! Jsem strašně moc ráda, že jsem se dostala na Vaše internetove stránky. Snad ani nemám dotaz, jen bych se s Vámi podělila o svoji zkušenost s touto nemocí. Jsem moc ráda, že jsem si mohla přečíst konečně spoustu spolehlivých informací. Je mi 29 let, mám jednu dvouletou dceru. Musím říct, ale že jsem si opravdu užila v souvislosti s toxoplazmozou v těhotenství. Moje těhotenství bylo dlouho plánované a hlavně vymodlené. Samozřejmě mne od začatku strašila právě ona osudná toxoplazmóza. Moje tchyně s tchánem mají perskou kočku a můj bratr zase Britskou modrou kočku. NIkdy jsem jim záchodek nečistila a nikdy jsem nebyla v jejich opravdu blízkém kontaktu. I přesto jsem se tak trochu obávala. Proto jsem si u svého gynekologa vyžádala vyšetření na protilátky na toxo. Vyšlo vše negativní. Týden po výsledcích mne ale škrábnul kocour od bratra. Samozřejmě moje panika opět nastoupila. Nechala jsem to být a hlavně mne všude ubezpečili, že tímto způsobem není možné se nakazit. V červnu roku 2005 jsem porodila zdravou dceru a 14 dní po porodu se mi zvětšily uzliny v tříslech. Teď už ale vím, že byly asi gynekologického původu, od špatně hojící se epiziotomie. Opět se probudily moje hrůzné obavy. Proto jsem zašla k obvodní lékařce a vše ji vysvětlila. Udělala mi testy a přišly pozitivní dlouhodobé protilátky. V tu chvíli jako kdyby se mi zhroutil celý svět, bála jsem se a zároveň nerozuměla tomu, že ve 33.tt jsem měla vše negativní a teď najednou pozitivní dlouhodobé protilátky. Jedině mne opravdu napadlo, že jsem to musela prodělat ke konci těhotenství. Oba testy dělaly jiné laboratoře a jak jsem se pak informovala, i v tom mohl být ten háček.Moje obvodní lékařka mne nijak neléčila, prý není potřeba. Samozřejmě jsem se nejvíce bála o dceru, a proto jsem kontaktovala dětskou lékařku, která mi řekla, že je dcera zdravá, že se nemám obávat. Čas plynul jako voda, ja změnila z jistých důvodů svoji obvodní lékařku a začali jsme s manželem plánovat druhé dítko. Proto jsem se svěrila se svými někde zasunutými obavami svému obvodnímu lékaři, který mne odeslal na infekční odděleni do Pardubic. Tam se mne ujala výborna Dr. Švestková. Vyšly mi pozitivní dlouhodobé protilátky. Závěr byl ten, že klidně můžu těhtotnět. Jen mne trochu mrzelo, že jsem si prožila hodně stresující období, nevěděla jsem, co a jak a jak Vy říkáte , informace na netu se opravdu hodně lišily. Až tady na Vašich stránkách jsem se dozvěděla, že jsem vlastně toxo musela prodělat někdy dřivé před těhotenstvím, protože krátce po porodu by se testy určitě ukázaly jako pozitivni aktivni toxo. Trochu mne ale opět vyděsily informace ne hzp , že se infekce může opět reaktivovat. Momentálně jsem krátce těhotná, ale doufám, že se to reaktivace opravdu týká jen osob se sníženou imunitou. Někdy se mi zvětší uzliny, ale myslím , že spiše v souvislosti s bolestí v krku. Uzliny bolí jeden den a pak zase dlouhou dobou nic. Tak doufám, ze kapitola s touto nemocí se snad uzavřela:-))))Jsem moc ráda, že máte tyhlety internetove stránky. Mějte se krásně. S pozdravem Mgr. Lenka Škarková

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, děkuji za příspěvek a ohlas na moje internetové stránky, neboť přesně za tímto účelem jsem je zakládala. Informační nejistota je totiž to nejhorší, co Vás může v těhotenství potkat, pokud máte obavy o Vaše děťátko.Ve Vašem případě se opravdu nemusíte bát. Máte-li opakovaně zjištěné anamnestické ( dlouhodobé) protilátky, znamená to, že jste toto onemocnění prodělala před delší dobou a Vaše současné a ani žádné budoucí těhotenství NENÍ toxoplasmozou ohroženo. Reaktivace se týká pouze pacientů s vážným onemocněním imunitního systému ( pacienti s AIDS, v transplantačním programu, při aplikaci chemoterapie pro nádorové onemocnění...). Na stránku hzp jsem již svůj komenář napsala, tamní články o toxoplasmoze nejsou kvalitní a uvedené informace jsou nepřesné a někdy až nepravdivé.Co se týká rozdílných výsledků z jednotlivých laboratoří, to je opravdu problémem. U nás naštěstí velmi dobře funguje tzv. Národní referenční laboratoř, která se zabývá právě rozlišením nedobře zpracovaných vzorků.V následujícím článku, který budu již brzo prezentovat na mém blogu, se budu zabývat právě problematikou diagnostiky a protilátkové odpovědi na toxoplasmozu nejen u těhotných, určitě si jej přečtěte, myslím, že Vás bude zajímat.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 41
      Dobrý den, jsem ve 22 tt, byla jsem u gynekologa na prohlídce (ultrazvukové vyšetření), přičemž pacientka, ktera byla v ordinaci těsně přede mnou, trpí akutní toxoplasmózou. Mam oděrky na rukou a atopický ekzém. Prosím Vás o radu, zda může hrozit nějaké riziko nakažení pro mě a hlavně pro miminko. Předem moc děkuji za opdověd.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Nemusíte se vůbec obávat, touto cestou není přenos toxoplasmózy možný, Vy i Vaše děťátko nejste v ohrožení infekcí. K přenosu mezi lidmi může dojít pouze přímou krevní transfuzí či transplantovaným orgánem, a to ještě za zcela specifických podmínek. Spíše se prosím zeptejte Vašeho gynekologa, zda Vám dělal testy na toxoplasmózu v rámci screeningu v 1. či 2. trimestru těhotenství a jak tyto testy dopadly, to je důležité ( tomuto tématu se budu věnovat také v následujícím příspěvku). Přeji klidný zbytek těhotenství.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 153
      Chovám 15 let kočky, které žijí venku i doma. V poslední době mě bolí klouby (kolena, ramena a hlavně prsty). Půl roku užívám různé potravinové doplňky na artrozu bez výraznějšího efektu (stále ztuhlé, horké, bolavé a nateklé prsty. Slyšela jsem, že jsem mohla být nakažená toxoplazmozou + prý je to důsledek nákazy. (Je mi 52 let, těhotná už nebudu.) Jestli ano, co mám užívat. Děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +1

      Positive Negative

      Obtíže, které ve svém dotazu zmiňujete, nepatří do obrazu akutní ani chronické toxoplasmózy. Toto onemocnění může v ojedinělých případech způsobit zánětlivé postižení svalstva ( tzv. polymyositidy), ale nikoliv kloubního aparátu. Dle toho, jak Vaše obtíže popisujete ( bolesti, otoky, horkost a zuhlost kloubů ve více lokalizacích), působí to spíše než původem artrotickým ( tedy degenerativním) možností změn artritických ( zánětlivých- např. revmatoidní artritis ) či jejich kombinací. Doporučuji Vám vyšetření revmatologem, který daný nález zhodnotí a doporučí vhodnou terapii.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1166 167 168 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi