Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 189
      Dobry den pani doktorka.Chcela by som Vás zpýtat,ze aké su tie vysledky?IgG-175,345 pozit,IgM-negat,IgG avidita-0,820 vysoká,IgA-6,861 pozit.dakujem za pomoc.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dle přiložených výsledků se jedná o starou prodělanou infekci před dělší dobou, možná i několika lety. Co k tomuto obrazu nepatří je pozitivita IgA, je pravda, že někdy může individuálně přetrvávat dlouhou dobu, avšak bylo by potřeba vyšetřit, zda nesouvisí s něčím jiným. Běžně se v takových nejasných případech zvažuje imunologické vyšetření, které vyloučí, zda se IgA netvoří ve větším množství všeobecně, nejenom pro toxoplasmozu. Tento nález je také typický pro aktivní slizniční zánět ( např. v zažívacím traktu). Tato vyšetření Vám zajistí praktický lékař.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 40
      dobrý den,již sem vám jednou psala,ale neměla sem hodnoty testů,teď už je mám a doufám že budou dostačující k tomu abyste mi mohla odpovědět na mou otázku,zda jsem pozitivní na toxo nebo jí prodělala,a jestli je mé dítě v ohrožení.Jsem ve 13 tt.KFR-negativní,IFR-negativní,ANTI TOXO IgM-pozitivní 1.81 a kleslo na 1.62,IgM protilátky nekoresponduje,anti-toxo P1\\KFR,IFR.děkuji za odpověď

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dle těchto výsledků: s toxoplasmozou jste se nikdy nesetkala, infekci jste neprodělala. Vaše těhotenství není ohroženo. Pozitivita IgM je nespecifická a s infekcí nesouvisí. Proč jsou IgM pozitivní není jednoznačné, tento nález někdy pozorujeme u gravidních žen a souvisí s nastavením imunitního systému, avšak abychom měli jasno, doporučuji v těchto případech ještě imunologické vyšetření k vyloučení patologické trvorby IgM jako takové. Doporučuji také ještě kontrolní odběr s odstupem cca 1 měsíce.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 39
      Dobrý den, ráda bych se zeptala: Již podruhé jsem prodělala zamlklé těhotenství (poprvé v 5tt - cca přede 2 lety, nyní 13tt), poté jsem chtěla testy na toxo a pan doktor říkal, že výsledky konzultoval a že mám protilátky, tj, již jsem ji prodělala někdy dříve a nyní už jsem proti toxoplasmoze chráněna. Omlouvám se, momentálně přesné hodnoty protilátek neznám. Jen se chci zeptat, je možné, aby přesto právě z tohoto důvodu u mě docházelo k opakovaným úmrtím plodu? Měla bych přece jen tuto možnost nějak raději ještě řešit? Děkuji za odpověď, VT

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      To je opravdu sporná otázka. Dříve se tato situace popisovala jako tzv. gynekologická forma toxoplasmozy, nikdy však nebyla jednoznačně prokázána, může souviset s chronickým zánětem gynekologických orgánů. Léčebně se někdy zvažuje nasazení antibiotik, efekt je však velmi sporný. Já osobně se k této možnosti nepřikláním a nejsem přesvědčena o tom, že toxoplasmoza v chronické fázi stojí za všemi obtížemi s otěhotněním či udržením gravidity, i když je to někdy velmi individuální situace, vždy se na tomto procesu však podílí faktorů více. Toxoplasmoza Vaše těhotenství může ohrozit v případě získání infekce až po otěhotnění, což však není Váš případ a žádné Vaše budoucí dokončené těhotenství nebude ohroženo vrozenou infekcí plodu, tedy kongenitální toxoplasmozou, což je důležité.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 38
      Dobrý den, prosím o informaci, kde si mohu nechat udělat test na toxoplasmozu. Děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Test na toxoplasmózu Vám může udělat praktický lékař nebo např. gynekolog, pokud jste těhotná. Na jejich doporučení či v akutním stavu samozřejmě i nemocniční ambulance interního či infekčního typu.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 37
      Dobrý den,chtěla jsem se zeptat potratila jsem v 8tt.Lékař mi udělal nějaké testy,mj.i na toxoplazmozu hodnoty IF 1024,IgM 1,40,IgG 67,90 zatím mi k tomu víc neřekl,byla jsem odeslána na inf.odd.nemocnice Bulovka.Můžete mi k tomu něco říci děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Vše Vám sdělím osobně v poradně pro toxoplasmozu ve FNB, kam jste byla svým gynekologem odeslána. Nelze vyloučit akutní či odeznívající akutní fázi toxoplasmozy, ovšem souvislost s potratem bude zřejmě sporná, je nutno se blíže podívat na časové souvislosti.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1144 145 146 147 148153 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi