Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 197
      Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat-jak důležitý je v léčbě toxoplasmosy výsledek avidity?Nyní užívám Rovamycine pro zjištěnou toxoplasmosu/IgG 42,IgM pozit,IgA hraniční/ a v serologické laboratoři VFV tuto netodu nedělají.Nejsem ani gravidní,ani těhotenství již neplánuji,ale MUDr.Moravcová si toto vyšetření přála.Do Vaší ambulance jsem objednána v červnu.Děkuji a omlouvám se,že Vás tímto způsobem obtěžuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Avidita je vyšetření, které nám upřesňuje stáří infekce a pomáhá tedy určit, kdy jste se nejspíše nakazila. Pokud nejste těhotná ( kdy je nutné určit dobu infekce co nejpřesněji), nepovažuji toto vyšetření za nutné, na stáří infekce se totiž dá usoudit velmi dobře již dle hodnot odebraných protilátek. Proto si s aviditou nedělejte starosti, poradíme si s tím velmi dobře i bez ní.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 196
      Dobrý den paní doktorko, jsem nyní ve 14. tt, testy na toxoplazmozu mi byly dělány v I. trimestru - výsledek negativní. Samozřejmě dávám pozor na to, co jím, maso důkladně tepelně upravuji, veškerou zeleninu pečlivě omývám, zeleninové přílohy v restauracích pro jistotu vynechávám. I tak se mi, bohužel, už 2x stalo, že jsem si v restauraci objednala jídlo (konkrétně z kuřecího masa) a když jsem část snědla, zjistila jsem, že je maso uvnitř růžové, tzn. nejspís nedostatečně propečené:(. Měla bych se nechat pro jistotu za nějakou dobu znovu na toxoplazmozu otestovat? Nebo jen v případě nějakých potíží? Jak by se případná nákaza projevila? Děkuji předem za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Pokud vyšel test na toxoplasmózu v 1.trimestru negativní, je potřeba provádět kontrolní vyšetření v celém průběhu těhotenství, a to i přestože budete dodržovat hygienicko-epid. opatření. Nákaza se nemusí projevit vůbec. Doporučuji kontrolní odběr v každém trimestru 1x a poslední ještě po porodu.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 195
      Dobrý den, v těhotenství mi byla diag. toxoplazmoza /KFR1:32,IgG,IgM pozit., IgA hraniční. Holčička se narodila v V.07 bez obtíží. Já mám čerstvě zánět v oku.Diagnoza akutní toxopl. Ještě kojím. za prvé jak je možné mít po druhé akutně toxoplazmozu? mám přestat kojit? jaké je riziko, že je moje dcera také postižena toxou? mám informovat dětskou lékařku nebo rovnou infekční kliniku. lékař, který diag. toxu v oku, mi řekl, že pokud nezměním názor na kojení nebude mě léčit. Děkuji moc za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Podruhé akutní toxoplasmozu nezískáte, jedná se lokální projev vaší původní infekce v oku. Tento nález se objevuje v 10-15% případů. Je nutno jej léčit ATB, často má tendenci k recidivě. Pokud jste měla diagnostikovanou akutní toxoplasmozu v graviditě, měla jste být léčena a dále sledována. Riziko infekce dítěte nemohu upřesnit, nevím totiž kdy přesně jste byla na toxoplasmózu nabírána, a tedy kdy jste se pravděpodobně infikovala. I dítě s vrozenou toxoplasmozou může být po narození bez obtíží, první příznaky se mohou objevit až kolem 3.-5.roku věku. Kojením se infekce nepřenáší. Dítě by bylo vhodné alespoň nabrat, ale definitivně se vrozená toxoplasmoza ve věku téměř 1 roku nevyloučí, pokud nebude tzv.séronegativní ( nebude mít žádné protilátky, tedy známky toho, že se s infekcí dosud nesetkalo).

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 194
      Dobrý den paní doktorko. Už několik dní mě trápí bolest v krku při polykání a tak mi doktor udělal odběry na toxoplazmozu. Přišly tyto výsledky: IgG 10,4 a IgM negativní. Řekl, že můžu být klidná, že jsem toxo prodělala už dříve a nemělo by to mít vliv na plod. Jsem ve 25 týdnu těhotenství. Přesto mě jeho odpověď neuklidnila. Jde to opravdu tak jednoznačně říct? Děkuji předem za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Ano, v tomto případě se nemusíte obávat. Infekci jste prodělala před více než 1rokem, tedy dříve, než jste otěhotněla a vaše současné ani žádné budoucí těhotenství není v ohrožení vrozenou toxoplasmozou.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 192
      Dobrý den, v roce 2000 jsem onemocněla toxoplazmozou. Bohužel dlouho nikdo nepřišel na to, co mi je (měla jsem zvětšené uzliny), takže jsem v podstatě nebyla nijak léčena (jen jsem dostala 1 prášek od obvodní lékařky). Zvětšené podčelistní uzliny mi zůstaly. Nijak mne neomezovali. Avšak před rokem začaly být uzliny velmi \"aktivní\" a často mne bolí. Vždy je to v určitých cyklech - např. měsíc je \" cítím\", pak měsíc nic. Mění se i jejich velikost. Pakliže jsem např. nachlazená, uzliny jsou na pohmat více tvrdé a větší. 1 uzlina má velikost 9mm, zbylé 3 jsou malé 3mm. 1 \"bulku\" mám i ze strany na krku a v tříslech. Nechala jsem si udělat testy a prozatímní výsledky na toxoplazmózu jsou - avidita IgG 0.825 IgA 2.2 + Igm 13.5 + IgG více 400. Dělali mi tyto testy společně s testy na listerie a ty vyšli takto - IgG pozit. IFT IgG /II/ IgM neg. Pan doktor se tvářil nějak záhadně a řekl, že musí udělat kompletní testy na přítomnost toxoplazmózy, protože na ně údajně v laboratoři zapomněli a mám přijít za 3 měsíce. Protože jsem opět v období, kdy mě uzliny bolí, přijdou mi 3 měsíce poměrně dlouhá doba. Také jsem se chtěla zeptat, zda může existovat nějaký vztah mezi toxoplazmózou a Subjektivně mi přijde, že od té doby, co začaly být uzliny \"aktivní\" často marodím.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Podle Vašich obtíží i výsledků odběrů se jedná o starší infekci, ale s přetrvávající vyšší aktivitou. Pokud jste nyní častěji nemocná, může to být v příčinné souvislosti se zhoršením uzlinového syndromu. Při aktivitě toxoplasmozy všeobecně probíhají běžné infekty dramatičtěji. Nelze ale ani vyloučit, že se naopak něco děje s Vaším imunitním systémem, a to druhotně zhoršilo chronickou toxoplasmozu s uzlinovým syndromem. Není potřeba čekat na další odběry, v tuto chvíli bych indikovala přeléčení antibiotiky a poté provedla kontrolní odběr na toxoplasmozu, zároveň bych Vám doporučovala i imunologické vyšetření.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1144 145 146 147 148155 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi