Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 20
      Dobrý den, jsem ve 30. tt a zhruba před dvěma týdny jsem podstoupila testy na zjištění toxoplazmózy. Vyšly negativně, což mě samozřejmně potěšilo, ale zároveň nezbavilo obav, protože mám doma dvě kočky, z toho jedno půlroční kotě, které je, podle veterinářů, pro mě rizikové (riziko přenosu infekce je prý vyšší než u starších koček, neboť ty už většinou toxo prodělaly a proto nejsou šiřitely této infekce). Zajímalo by mě tedy, jaký dopad by to mělo na plod, pokud bych se toxoplazmózou nakazila teď. Děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Upřímně si myslím, že pokud jste se nenakazila dosud, nenakazíte se ani do konce těhotenství. Nicméně kdyby se tak stalo- třetí trimestr je typický tím, že je sice vysoké riziko přenosu infekce na plod ( až kolem 70% ke konci těhotenství), ovšem na druhou stranu riziko vážnějšího poškození je minimální ( všechny důležité orgány jsou již vytvořeny). Jediným reálným rizikem takové vrozené nákazy mohou být oční záněty, které často vznikají až po několika letech po narození a jsou dobře léčitelné. Pro váš klid na srdci Vám doporučuji ještě jeden kontrolní odběr po porodu.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 19
      Dobrý den, koncem loňského roku jsem si našla uzlinku pod levou paží a na levé straně krku. Lékařka mne poslala na chirurgii a chirurg mi sdělil, že se jedná o tukové bulky a doporučil je odstranit. Teprve až po chirirgickém odstranění uzlinky pod paží a jejímu následnému vyšetření bylo zjištěno podezření na toxoplasmózu a provedeno sono uzlinky na krku a krevní testy, které podezření potvrdilo. Výsledky z února/07:IgG 473 IU/ml, IgM positiv., KFR 1:256, únava, ale bez teplot Byl mi nasazen Rovamycin a po využívání nové vyšetření v dubnu/07: KFR 1:256, IgA 4,440, IgM 2,573, IgG 240 IU/ml. V červnu/07 proveden další kontrolní odběr: KFR 1:128, IgA 2,653, IgM 1,546, IgG 240 IU/ml, vysoká hladina Ab. Teď mám přijít na další kontrolní odběr v prosinci. Poslední dva měsíce se mi ale výrazně zvýšila únava (bez teplot), mám pocit rozlámanosti a trpím silným nočním pocením (ráno jsem zcela slabá, unavená, pocit těžkosti). Rovněž se mi horší zrak. Nevím, zda tyto příznaky mají něco společného s toxoplasmózou nebo se objevily nezávisle na ni e mají jiný původ. Taky bych ráda věděla, zda se toxoplasmóza může během života zhoršovat nebo už jen zlepšovat (neberu žádné léky). Nevím, zda jít k lékaři hned, nebo počkat na kontrolu v prosinci. Ráda bych také znala i Váš názor na poslední výsledky mých odběrů, už je to v pořádku? Děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dle přiložených výsledků opravdu proděláváte akutní uzlinovou formu toxoplasmózy. Hodnoty protilátek postupně klesají, asi tak jak by měly, stále přetrvává akutní fáze ( ta ale trvá celkem +/- 12 měsíců). Průvodními příznaky opravdu bývá i výrazná únava ( kromě zvětšených uzlin a možných zvýšených teplot), největší intenzita obtíží se objevuje v prvních měsících onemocnění ( cca 4-6), ale je to ryze individuální záležitost, problémy by měly postupně ustupovat, ale pokud se v průběhu akutní fáze tohoto onemocnění nakazíte např.nějakou virozou, může být její průběh tímto zhoršen. Ohledně očí- jedna z komplikací je opravdu oční zánět, neprojevuje se ale zhoršením visu, ale spíše výpadky v zorném poli ( lze popsat jako skvrny na sítnici) a zjistit je může pouze oční lékař - jeho vyšetření bych Vám rozhodně doporučovala. Ohledně terapie- pokud se nerozvinou komplikace ( např. oční zánět)- pak terapie není nutná. Někdy bývá průběh tohoto onemocnění déletrvající, i přes 1 rok, ale pokud se Váš stav výrazně zhorší, je potřeba pátrat i po jiné příčině.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 18
      dobry vecer pani doktorko,moc prosim o odpoved.....Pred tydnem jsem snedla u rodicu bramborovy salat,opravdu striktne dbam na hygien.pripravu jidel a proto jsem myslela,ze tak cini i ma maminka,ale po konzumaci mi rekla,ze misto tatarky byla v salatu majoneza ze syrovych vajec(pry ale domacich),ale ja si myslim,ze o to je to horsi,pani co vajicka prodava,ma totiz take kocky!)Mam obavy a hrozne vycitky svedomi,ze jsem to vubec jedla!Jsem t.c.v 36.tydnu gravidity,salat byl v 35.tydnu.....Ted asi 4.den mam zvetsenou mirne levou krcni uzlinku a trochu me skrabe v krku...ale muze to byt i pocasim,ted:)Prosim pani doktorko,mam se obavat o sve mimi nejak a zajistit si nejake odbery nebo je to v teto fazi tehotenstvi bezpredmetne?Jinak v tehotenstvi jsem mela odbery na toxo 2x,1 vysledek negat,druhy titr 1:8.Mnohokrate dekuji za odpoved na muj email,netrpelive budu cekat,s pozdravem kristkova

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Toxoplasmózy se v tomto případě příliš neobávejte. I kdyby k přenosu teoreticky došlo, infekce v tomto stádiu těhotenství má sice vyšší pravděpodobnost přenosu na děťátko, ale riziko těžších komplikací je zcela minimální, všechny orgány jsou již vytvořeny. Odběry si nechte udělat klidně až po porodu, pokud budete chtít mít jistotu, můžete i před, ale než se dočkáte výsledku, budete stejně již nejspíše v porodnici, pokud by byl nález pozitivní, lze terapii zahájit až poté, nebude přílišné riziko z prodlení. Ohledně ostatních rizik- asi připadá v úvahu salmoneloza a listerioza. Pokud se Vaše obtíže s bolestmi v krku nevytratí, obraťte se na svého lékaře, nabere Vám sérologii listeriozy a ev. nasadí ATB, takto se totiž toto onemocnění pojevit může, stejně tak ale může jít o zcela banální nachlazení, vyčkejte vývoje a nebojte se, všechno dobře dopadne.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 17
      Dobry den, mohla byste mi prosim prelozit zkratky z UZ 30.t. - BPD 81 32+3, HC 287 31+4, AC 281 32+1, FL 56 29+3 cca 1790g. Co presne tyto zkratky znamenaji? Děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Bohužel Vás zklamu. Jedná se o rozměry plodu, které se běžně zjišťují při UZ vyšetření a určení odpovídajícího stáří dle změřených diametrů. Jednotlivé zkratky znamenají označení konkrétních částí těla, které jsou měřeny, čísla jsou rozměry v mm a týdny těhotnství, ale více se Vám k této problematice nemohu vyjádřit, pokud se týká např. rozmezí normy, obraťte se prosím na svého gynekologa, já UZ vyšetření nedělám.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 16
      Dobrý den,jsem cca tři týdny po indukci potratu v 18 týdnu, pro VVV CNS (hydrocefalus), výsledky prokázaly že v plodové vodě byla toxoplasmoza, a při kontrolním vyšetření mojí krve zjistili, že jsem se v průběhu těhotenství nakazila toxoplasmozou a tím přešla nákaza na plod. Chtěla bych se zeptat, zda bude následovat nějaká léčba a jak to bude s budoucím těhotenstvím. Mám se výhýbat kočkám? Děkji Renata

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Terapie v tomto případě není nutná, pokud nemáte poruchu imunity, neohrozí Vás. Vaše onemocnění je v tuto chvíli nejspíše ještě v akutní fázi (cca 5 měsíců od nákazy), která trvá celkem asi 12 měsíců. Až do jejího odeznění bych Vám nedoporučovala znovu otěhotnět, i když pokud by se tak stalo, riziko pro Vaše děťátko již bude malé. Jakmile se infekce dostane do fáze chronické ( pozná se to dle protilátkové odpovědi, tedy z krevního odběru), nemusíte se již ničeho obávat. Toxoplasmoza vám již neublíží v žádném následujícím těhotenství, nemůžete ji totiž chytit dvakrát. Koček se tedy již nemusíte bát. To, co se Vám stalo mě mrzí, bohužel i toto k obrazu toxoplasmozy získané na počátku těhotenství může patřit.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1144 145 146 147 148 149 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi