Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
      Otázka číslo: 30
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné se toxoplazmózou nakazit od psa, myší, papoušků, a jak? Jsem ve 3 měsíci těhotenství, chci si udělat vyšetření na toxoplazmózu. Dá se tímto vyšetření zjistit, jestli jsem jí prodělala a aspoň přibližně kdy? Aby to třeba nebylo na začátku těhotenství a doktor mi neřekl, že už mám protilátky, takže je to v pořádku. Velice děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Infekcí se od psa, myši ani papouška nenakazíte. Pouze od kočkovitých šelem- u nás tedy nejčastěji kočkou domácí. Testy vám z prvního odběru určí s naprostou jistotou, zda jste se setkala s infekcí dlouho před otěhotněním či ještě dosud nikoliv. Poslední možností je výsledek, který nesvědčí pro ani jednu z předchozích variant, a tedy bude znamenat podezření na akutní fázi neboli získání infekce až po otěhotnění- v tomto případě je nutno udělat kontrolní odběr za 2-3 týdny, abychom nález upřesnili.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 29
      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na výsledky krve mého 4letého syna. V prosinci 07 byl hospitalizován v nemocnici na orl odd. pro zánětlivou cystu na krku, která mu byla vyoperována. Při té příležitosti mu dělali hodně testů z krve a náhodně se přišlo na slabě pozitivní toxoplasmozu. Byl v zánětu (crp okolo 90) a prý se občas výsledky vyšplhají při infekci v těle. Jeho výsledky jsou IgM 13 IU/ml a IgG negativní. Prý se jedná o slabě pozitivní výsledek, ale já se bojím, co to znamená? Má tedy toxoplasmózu? Nebo jí v minulosti prodělal? Nebo je to opravdu jen hraniční hodnota (dle slov doktora z orl) a nic se neděje? Prý máme nechat odběr krve zopakovat a prý se také možná jedná a to, že se laboratoř jen chrání a chtějí výsledky zopakovat po vyléčení zánětu a s odstupem po operaci. Moc děkuji a snad se ptám srozumitelně.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Rozhodně doporučuji kontrolní odběr, ale nejspíše se opravdu jedná o tzv. nespecifickou pozitivitu, a to buď příliš citlivou metodikou zpracování v laboratoři nebo vlivem parainfekčního procesu. Nejspíše se Váš syn s toxoplasmózou dosud nesetkal a hraniční pozitivita IgM bude při kontrolním odběru negativní. Pokud by byla pozitivní v IgM i G, jednalo by se naopak o akutní fázi. Vzestup CRP na 90 ale spíše svědčí pro bakteriální infekci ( nikoliv toxoplasmovou, tedy parazitární).

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 28
      Dobry den, uz takmer dva roky mam pri vysetreniach krvi na toxo vsetky hodnoty vysoke, neklesaju.V ramci prveho odberu som mala hodnoty stonasobne oproti normalu, az si laborantky mysleli, ze to bude chyba. Opakovane som vsak mala vysoke hodnoty, hoci uz nie natolko. Kedze som v tej dobe bola tehotna, podstupila som prerusenie, ktore mi odporucali aj lekari. V sucasnej dobe by som chcela otehotniet, ale bojim sa, kedze mi stale vychadza akutna toxo. Je to mozne? Co mam robit? Roky plynu a ja neviem, ako dlho budem na toxo pozitivna. Lekari to bagatelizuju a musim trvat na tom, aby mi brali krv aspon po roku. Vraj nevedia, preco to neklesa, ale mam byt kludna a v pokoji otehotniet. Ziadne zdravotne problemy nemam ani netrpim vaznou chorobou. Uz si nechcem vytrpiet to, co v roku 2006... Hladam nazory na nete a som nesmierne rada, ze som nasla Vasu stranku.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Souhlasím, i přestože máte stále vysoké titry protilátek zřejmě i ve třídě IgM,A- tedy svědčících pro akutní fázi, k primoinfekci došlo před 2 lety a nyní je riziko pro Vaše těhotenství minimální. Nečekejte s otěhotněním, avšak vzhledem k atypii Vašich nálezů doporučuji bližší sledování během těhotenství, možná i zajištění spiramycinem, ale to záleží na přesných výsledcích Vašich testů a dynamice protilátkové odpovědi. Riziko je i přes to všechno opravdu nízké a čekat na pokles protilátek byste mohla i několik let.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 27
      Dobrý den, vážená paní doktorlo prosím Vás o radu. Mám dvoje výsledky na toxoplasmozu: Z 6.10.2006 Toxoplazma IF 256, Toxoplasma IgG E 2,53, IgM E 0,35 a výsledky z 18.5.2007 IF 512, IgG E 2,95, IgM E 0,27. Lékař mi v té době žádné léky nedal s tím, že to není nutné. Nyní jsem pravděpodobně / u gynekologa jsem ještě nebyla/ v 1. měsíci těhotenství. Mám se něčeho obávat, když k nákaze došlo někdy mnohem dříve než jsem otěhotněla. Moc děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Nemusíte se ničeho obávat, dle těchto výsledků jste opravdu toxoplasmózu prodělala před delší dobou, a nyní tedy NENÍ Vaše těhotenství ohroženo. Novou infekci již nikdy nezískáte. Další kontroly nejsou potřeba.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 26
      Dobrý deň pani doktorka, som pred koncom tehotenstva a v 11. týždni mi zistili toxoplazmózu: KFR - 1:512, IgG -197 /1:4456/, IgM - 1:4743, IgA -1:1696, avidita 11,9% - stanovený záver akútna toxoplazmóza. V 17. týždni boli po ďalšom odbere hodnoty KFR - 1:512, IgG -viac ako 200 /viac ako 1:3000/, IgM - 1:2410, IgA -1:637. V 22. týždni tehotenstva som absolvovala morfologický ultrazvuk - výsledky boli v poriadku. Neprichádzam do kontaktu s mačkami, ale pravdepodobne som sa nakazila hneď na začiatku tehotenstva - zhruba 2. týždne po otehotnení sa mi zväčšili uzliny na krku a boli zväčšené zhruba mesiac. Chcela by som sa Vás opýtať na pravdepodobnosť prenosu toxoplazmózy z matky na plod za horeuvedených podmienok. Zároveň sa chcem opýtať, aké testy by malo podstúpiť moje dieťa po narodení. Za odpoveď Vám vopred ďakuhem.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dle přiložených výsledků se opravdu jedná o akutní toxoplasmozu, infekci jste s největší pravděpodobností získala počátkem prvního trimestru nebo těsně před otěhotněním, inkubační doba ( doba od nákazy do prvních příznaků ) je cca od 1 do 3 týdnů, což tomu odpovídá. Pokud jste se nakazila po otěhotnění ( začátek 1.trimestru), riziko přechodu infekce na Vaše děťátko je od 2-5%, maximálně 10% při infekci ke konci trimestru. Pokud byste se nakazila ještě před otěhotněním, může být riziko menší. Nevím zda jste byla v průběhu těhotenství léčena ( a jak), ale terapie spiramycinem zabraňuje přenosu infekce na plod. K definitivnímu vyloučení infekce dítěte je potřeba odběr Vás + děťátka hned po narození a následně ve 3 měsících věku- jedná se o vyšetření tzv.komparativním imunoblotem.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1144 145 146 147 148151 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi