Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1 2 3154 | Následující
      Otázka číslo: 1229
      Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor na možnost toxoplazmózy u mě. Jsem příležitostní dobrovolník v kočičím útulku a teď v 24 tt jsem tam byla poprvé co jsem těhotná. Nečistila jsem vůbec jejich záchody, ale chvíli jsem se hrála s koťaty. Po příchodě domů jsem si hned umyla ruce. Myslíte, že existuje reální šance, že bych mohla tímto způsobem dostat toxoplazmózu? Kdy bych se případně měla otestovat nebo myslíte, že to v tomto případě není potřeba? Předem moc děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak koťata z útulku vždy určitým rizikem jsou, i když v tomto případě asi ne velkým. Testování v graviditě bez ohledu na to doporučuji u každé gravidní.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1228
      Dobrý den paní doktorko, prodělala jsem zmlklé těhotenství v 10.tt, v 8.tt bylo miminko ještě v pořádku, srdeční akce byla potvrzena. Po potratu jsem si nechala odebrat serologii na toxoplasmu, byla mi prokázána aktivní infekce. Nyní 2 týdny po potratu, chtěla bych se zeptat jak je to s plánováním dalšího těhotenství, kdy nejdříve můžu otěhotnět a jaká hrozí rizika v případě, že otěhotním co nejdříve. Děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, obecně platí, že odstup těhotenství od počátku nákazy by měl být aspoň 6 měsíců, podle vývoje protilátek a příznaků (u akutní toxoplasmozy). Pokud to chcete konkrétněji, potřebuji vidět výsledky vyšetření, můžete mi to poslat mailem. Bude totiž záležet na tom, v jaké přesně fázi infekce se nacházíte. Pokud byste otěhotněla dříve, budete riskovat nakažení plodu, včetně vrozených vad. Jinak obecně doporučuji odstup alespoň 3 měsíce, bez ohledu na příčinu zamlklého těhotenství (aby se tělo stihlo "vzpamatovat").

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1227
      Dobrý den paní doktorko,prosím o radu. Jsem ve 13.tt a při prvních naběrech krve mi vyšly pozitivní výsledky na toxoplazmozu, resp. IgM 4 a IgG 46. Gyneloložka se mnou mluvila jako kdybych byla nemocná akutně a za týden mám jít na kontrolní naběry. Její doporučení bylo, že se mám vyhýbat kočkám. V 1.tehotenství mi toxu prý nenabírali vůbec. Můžete mi prosím říct, zda se opakováním naběru může neco prokázat a doporučení vyhýbat se kočkám mi přijde zvláštní. Děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, pokud je hodnota IgM 4 (= 4,0 IP, s hranicí pozitivity 0,9), pak se opravdu může jednat o akutní fázi a kontrolní odběr je nutný k ověření. Doporučení stran koček je samozřejmě nesmyslné, vzhledem k tomu, že buď toxoplasmozu právě proděláváte, nebo jste ji už prodělala někdy v minulosti.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1226
      Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz, jsem nyní v 19tt a dnes jsem byla na návštěvě, v domě, kde mají kočky (ty bývají i venku). Když jsem přišla byly kočky v domě a jelikož mám alergií tak je kamarádka vyhazovala ven a potom mi podávala z ruky kousek čokolády, nejsem si jistá zda si poté umyla ruce. Je touto cestou možná nákaza toxoplasmozou (asi přehráním ale mám teď se všeho trošku větší strach). Děkuji za odpověď

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko považuji za minimální, testování na toxoplasmozu v těhotenství ale doporučuji všem, které prokazatelně toto onemocnění v minulosti neprodělaly.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1224
      Dobry den pani doktorka, ped 15 rokomi som prekonala toxoplazmozu, bola som aj liecena na nu. Teraz v mojich 30tich rokoch som mala zdravotne problemy, tak sa znova vysetrovala u mna toxoplazmoza...vychadza mi stale IGM pozitivne, IGG pozitivne tiez...zaver ako latentna toxoplazmoza s nespecifickou perzistenciou IGM. Infektologicka ma ubezpecovala, ze iste toxoplazmozu uz nemam, ze som ju prekonala, mam protilatky a mozem mat pokojne dieta - ze sa uz nemozem nakazit, ani dieta a ze to IGM moze pretrvavat u niekoho aj cely zivot. Tak som aj otehotenela o niekolko mesiacov na to. Gynekolog sa ma pytal na toxoplazmozu a ked som.mu spominala, ze som ju prekonala - tvrdil mi, ze sa mozem nakzit pokojne znova a preniest to na dieta. Ze protilatky na toxo nestacia na to, aby som sa nenakazila znova a mam sa vyhybat mackam, masz atd. Ziadne krvne testy na toxoplazmozu mi neurobil, ani nespominal, ze by ich mal.robit neskor. Doposial mi lekari tvrdili, ze ked som raz uz toxoplazmozu prekonala, znova ju chytit nemozem a dieta je chranene...a teraz mi tvrdil gynekolog opak. Mam strach, s toxoplazmotou som sa natrapila velmi v zivote uz (u mna mala velmi dramaticky priebeh). Mam si vydupat u lekara vysetrenie na toxoplazmozu? Mozem sa nou znova nakazit? Dakujem.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Toxoplasmózou se znovu nenakazíte, těhotenství je chráněno. Gynekolog nemá pravdu a v této problematice se neorientuje. Žádné další odběry nejsou potřeba.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3154 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi