Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1 2 3157 | Následující
      Otázka číslo: 1243
      Dobrý den, jsem ve 30. tt a snědla jsem zkažený strouhaný eidam. Sýr byl normálně z obchodu, vakuovaný a ještě nebyl po době spotřeby. Koupili jsme tyto balíčky dva, první balíček zapáchal podobně jako ementál ale plíseň viditelná nebyla. Sýr jsme tedy snědli, mysleli jsme si, že to tak má být. Druhý den jsme ale otevřeli balíček druhý a ten byl naprosto bez zápachu. Chtěla bych Vás poprosit o informaci, zda se mám obávat pouze střevních potíží, a nebo i něčeho vážnějšího, např. listreriózy? Děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak těžko říci, na základě zápachu bakteriální kontaminaci neurčím, ale bych očekávala maximálně lehké zažívací obtíže a možná ani to ne.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1242
      Dobrý deň, pani doktorka. Chcela by som sa na Vás obrátiť s prosbou o pomoc. Minulý rok v auguste som si z dôvodu, že som plánovala otehotnieť, dala otestovať toxoplazmózu. Test vyšiel pozitívny s nasledovnými hodnotami: IgM 6,56 (od 1,0 pozit), IgG 139,1 (od 10 pozit), IgA 1,51 pozit, IgE 0,24 negat, avidita 0,198, kfr 1:128, IgM Line Blot pozit, IgA Line Blot hraničný. Následne som bola na kontrolných odberoch: November 2018: IgM 5,99, IgG 140,9, avidita 0,215, kfr 1:64, IgM Február 2019: IgM 5,89, IgG 96,1, avidita 0,28, kfr 1:64, IgM Jún 2019: IgM 4,83, IgG 115,1, avidita 0,239, kfr 1:64, IgM Liečbu som nemala, keďže nejaké výrazné problémy, ktoré by mohla spôsobovať toxoplazmóza nemám. Alebo aspoň som si toho nie vedomá. Mám iba veľmi mierne zväčšenú jednu uzlinu na krku. To už ale minimálne 2,5 roka. Neviem či to môže súvisieť. Nezväčšuje sa. Predtým som sa liečila aj na boreliózu a chlamýdie, to už by ale malo byť v poriadku. Pravdepodobne v dôsledku týchto infekcií mi bola zistená aj znížená bunková imunita, konkrétne mierne znížené CD3 a CD3+CD8 lymfocyty, zvýšené NK bunky. Môžem s takýmito výsledkami vôbec pomýšľať na tehotenstvo? Tá toxoplazmóza takmer neklesá, teoreticky som sa mohla nakaziť kedykoľvek od detstva. Mali sme mačky, hrabala som sa v hline, jedla neumyté jahody atď... Mám už 38 rokov, čiže žiaden čas nazvyš... Vopred ďakujem za odpoveď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, ten nález nesvědčí o akutní fázi infekce, ale je spíše obrazem nespecifické aktivace. Ta nastává při různých imunopatologických procesech (vesměs autoimunitní podoby). Z hlediska buněčné imunity je podstatná hladina CD4+, nikoliv NK a CD3+. Doplnila bych vyšetření cílené na autoimunitu, protože ta může být problémem při otěhotnění. Stran toxoplasmozy bych se otěhotnět nebála. Lze také doporučit zkusit provést konfirmační vyšetření v jiné laboratoři, např. u prof. Ondřišky v Bratislavě. Někdy totiž mohou být nespecificity způsobeny i technickým problémem laboratoře.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1241
      Dobry den pani doktorka. Chceli by sme poprosit o Vase stanovisko, lebo asi nikto nam nevie poskytnut jednoznacnu odpoved. V 9.tt sme prisli druhy krat o babatko. Prvy krat to bol spontanny potrat, teraz missed ab. Dovodom bola pravdepodobne nejaka infekcia, lebo priblizne v 4.tt som mala na krku zdurene uzliny, ale ine potiaze okrem slabosti som nemala. Chcela by som poprosit o Vase vyjadrenie, ci dovodom mohla byt toxoplazmoza, lebo uz som na zaklade vysledkov, ktore pisem dalej od doktorov pocula aj ze ano a aj ze nie. Vysledky 24.5.2019 boli IgM 1.050 a IgG 287.000, 30.5.2019 IgM 0.950 a IgG 252.500. Pri IgM podla laboratoria plati, ze menej ako 0.9 je negativne, do 0.99 je hranicne a nad 1.00 je pozitivne. Pri IgG plati, ze menej ako 6.4 je negativne, do 9.9 je hranicne a nad 10.00 je pozitivne. Tiez prosim o informaciu, ci mozem byt toxoplazmozou nejako ohrazena, ak by som opat otehotnela a ci je mozne po prekonani toxoplazmozy opat dostat akutnu toxoplazmozu, ktora ohrozuje plod. Dakujem velmi pekne. Lubica

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, nákaza je v latentní fázi, tedy stará nejméně 1 rok, pravděpodobně však let několik. Nebyla příčinou ztráty těhotenství. Budoucí graviditu neohrožuje a znovu se nakazit nemůžete.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1240
      Vazena pani doktorko, chtela bych se na Vas obratit s dotazem na moznost nakazy toxoplasmozou a listeriozou. Jsem v 17. tydnu tehotenstvi a ziji v Anglii. Moje sestra pracovala s hlinou na zahrade a pote uchopila moji lahev s vodou za hrdlo a prenesla ji jinam. Zapomela mi o tom rici a ja jsem se s ni napila. V Anglii jsou kocky sousedu, ktere se pohybuji v cizich zahradach a pouzivaji je jako zachod. Obcas ulovi ptaka nebo mys. Roznez deti sestry si na zahrade casto hraji s hlinou. Mohou prenest parazita na kliky a dalsi mista v dome? Jsem u sestry kazdy tyden o vikendu na celodenni navsteve. Rovnez jsem byla nekolikrat na navsteve u kamaradky, ktera ma kocku. Kocka chodi ven. Mam se nakazy obavat ? V Anglii se rutinne zadne testy neprovadi. Mohu si je nechat udelat jako samoplatce v CR. Dalsi nakaza, ze ktere mam obavu je listerioza. Potraviny, kde se muze bakterie vyskytovat, nejim. Nicmene jsem udelala jednu hloupost. Upekla jsem si bio kure a dojedla jsem po studenu posledni kus az sesty den rano. Mohla by se listerioza na mase znovu objevit i po predchozim tepelnem zpracovani? Ke kontaminaci v lednici dojit nemohlo. Nasledujici den me zacalo bolet krku, coz se zhorsovalo do dobu dvou dni a pak prestalo. Zvysenou teplotu jsem nemela. Spise jsem se citila tak, ze jsem chytla lehkou virozu. Mela jsem lehci prujem pouze 1x 3dny po jidle, ale nic vyrazneho. Zminim, ze nekteri kolegove v praci byli trochu nemocni a mohla jsem od nich neco chytit. Budu Vam velmi vdecna za jakekoliv informace. Je mi 44 let a podarilo se mi poprve otehotnet az po velmi dlouhe dobe snazeni. Obavam se toho, ze matka nemusi mit zadne priznaky a onemocneni muze mit velmi vazne dusledky pro dite. Mam obavy, abych neco nezanedbala. Mockrat Vam dekuji a budu si Vasi odpovedi velmi vazit.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tak nákazu toxoplasmozou touto cestou asi vyloučit nejde, nákazu listeriozou pak považuji za nepravděpodobnou s ohledem na inkubační dobu, ale jistě jíst maso po tak dlouhé době nebyl dobrý nápad a kontaminováno něčím být mohlo. Pokud to chcete ověřit, bez vyšetření se neobejdete. Naberte si sérologii toxoplasmozy, listeriozy (s odstupem více než 3 týdnů od požití) a hlavně pak kultivaci stolice jednak základní a jednak cílenou na listerie.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1239
      Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem v 10 tt, minulý týden jsem si nechala u svého gynekologa nabrat protilátky na toxoplasmu a vyšly negativní. Bohužel den po odběru se přihodila na pískovišti, kam chodíme s dcerou, taková snad “neuveřitelná” příhoda. Jedno děcko, které si hrálo poblíž nás, odhodilo písek a já to schytala. Měla jsem tedy písek v puse. Sice jsem si pusu vypláchla vodou, ale nevím jestli dostatečně. Myslíte si, že je zde riziko, jak se nakazit? Doporučila byste mi v tomto případě znovu odběr na toxoplasmu? Pokud ano, za jak dlouho? Děkuji Vám moc!! Alice V.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko nákazy je minimální, doporučila bych standardní kontrolu 1x v každém trimestru, jako u každé séronegativní těhotné ženy.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3157 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi