Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1 2 3166 | Následující
      Otázka číslo: 1291
      Dobrý den, paní doktorko. Jsem těhotná 13+4. Minulý týden jsem se v pražské laboratoří SYNLAB nechala jako samoplatce testovat na toxoplasmosa. Můj gynekolog mi totiž odmítl vyšetření udělat, že se to prý automaticky nedělá. Výsledky z laboratoře jsou: IgM <3,00 AU/ml ref. mez <10; IgG <3 IU/ml ref. mez <7,2. Zaver: protilátky nezjisteny. Myslím si ale, že tam chybí igE a IgA. Chtěla jsem se zeptat, zda mi můžete doporučit nějakou jinou spolehlivou laboratoř v Praze, kam bych případně mohla jako samoplatce? Pak bych se ještě chtěla zeptat na jednu věc. Dle těch výsledků jsem tedy seronegativni. Z toxoplasmy jsem poněkud úzkostna a včera se mi stala taková příhoda, tak jestli mi k tomu můžete říct Vas názor. Jeli jsme s manželem na výlet autem a já si do termosky udělala caj. Manžel dal věci do kufru. Po výletě jsem vracela termosku do kufru auta a všimla si v nějm jehličí a kousků hlíny. Když jsem se ptala, co to je, řekl, že měl v kufru nějaké sazenice od rodičů a že se mu tam hlína vyspala. Prý to ale vyklepal. Kousky hlíny tam ale vidět byly. Rodiče mají dvě venkovní kočky a ty jistě chodí na záchod do toho záhonů. Ta terrmoska s čajem byla v kufru a já z ní celou dobu pila. Je reálné možné se takto toxoplazmózu nakazit? Kdyby se třeba kousek hlíny dostal na hrdlo? Další test jsem měla v plánu ke konci 2. trimestru, ale klidně na něj zajdu i dříve. Moc děkuji za pomoc a přeji pěkný den.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, základní testování IgG a IgM stačí. Další odběr si nechte udělat kolem 20.-22.týdne těhotenství, pak kolem 34.-36.tt (pokud bude opět séronegativita). Příhodu s hlínou za významné riziko nepovažuji.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1290
      Dobrý den paní doktorko, měla bych na Vás prosím dotaz ohledně výsledků. Na gynekologii mi toxoplazmózu netestovali a nechala sem se otestovat sama. Hodnoty jsou - IGG 0,15 (hranice 00-0,90), IGA 0,10 (hranice 0,00-0,90), IGM 0,20 (hranice 0,00-0,90). Závěr je negativní. Chtěla bych se zeptat, zda dle hodnot lze říci, že jsem toxoplazmózu prodělala nebo nikoliv, protože hodnoty jsou takto nízké? Moc Vám děkuji za ochotu.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, hodnoty jsou negativní, takže jste doposud toxoplasmozu neprodělala.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1289
      Vazena pani doktorko, dneska me kamaradka upozornila ze uherak a salam spianata, jsou z tepelne neupraveneho masa. Vubec jsem to nevedela a konzumovAla oboji pravidelne behem tehotenstvi. Oboji z kvalitnich zdroju, ale stejne mam velkou obavu z nakazy tooxoplazmozou. Je podle vas riziko velke? Nyni uz jsem v 31. TTydnu, takze na jakekoliv leceni je nejspis pozde. Vsechna vysetreni miminka byla b poradku (1. i 2. utz screening). Dekuji za odpoved.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, tyto uzeniny jsou tak hraničně rizikové, ale stresovat se kvůli tomu takto nemusíte. Jestli chcete mít jistotu, tak se nechte nabrat. Riziko nákazy není nijak vysoké.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1288
      Hezky den, pani doktorko, jsem 29+5tt a vcera jsem bohuzel v restauraci snedla sendvic s roastbeefem. Vubec jsem si neuvedomila, ze roastbeef je vlastne nedopecene maso. Maso nebylo nijak hodne cervene, spis jen naruzovele uprostred. Uvedomuji si ale riziko nakazy toxoplazmozou. Je podle vas takove riziko velke? Co pripadne hrozi mininku? Mam se nechat otestovat? Moc dekuji za odpoved!

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Riziko nakažení z jednoho požití roastbeefu je opravdu malé. Pro klid na duši se otestovat můžete, ale s odstupem 2-3 týdnů. Po 30.tt je sice riziko nákazy plodu při akutní toxoplasmoze vysoké, ale následky bývají minimální.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1287
      Dobrý den, ráda bych se zeptala na riziko nákazy toxoplazmózou. Jsem v 19.týdnu těhotenství. Tento víkend jsme byli na chalupě, kde na zahradě pobíhala tři divoká koťata. Syn běhal na zahradě v kalhotách, které mají dole gumu přes boty. Při sundavání kalhot gumu natáhl, čímž mě bohužel z gumy přímo na obličej potřísnil vodou a blátem ze zahrady. Omlouvám se za kuriózní dotaz:), ale je zde podle Vás prosím riziko nákazy, případně jak postupovat? Děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko nákaz je nevýznamné. To ale nic nemění na tom, že testování alespoň 1x v těhotenství doporučuji všem.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3166 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi