Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1 2 3160 | Následující
      Otázka číslo: 1260
      Vazena pani doktorko,jsem v tehotenstvi velmi opatrna a stejne se mi stale neco deje. Vcera jsem kupovala kureci maso,ktere bylo v takove vanicce a prekryte folii,ktera ae bohuzel protrhla a videla jsem ze na ruce mam jakoby trochu vodicky,ale masa jako takoveho jsem se nedotkla. Doma jsem si ruce hned umyla. Ale nejsem si jista,jak moc jsem se dotkla kohoutku. Asi za tri hodiny jsem si sla umyt oblicej, pustila vodu, nabrala na ruce a omyla si oblicej, nevim,zda se mi voda nedostala az do pusy. Mohly ulpit oocyty na tom kouhotku.Mam se obavat nakazy?Jsem vyplasena, pani doktorka mi nechala delat protilatky proti toxoplazmoze minuly tyden v ramci odberu ve 12tt a ja pak provedu toto :-( A to mam jeste popraskane ruce, mam je hodne suche..Dekuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko nákazy v tomto případě nevzniká.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1259
      Dobrý den paní doktrorko, předem se omlouvám, že obtěžuji a děkuji předem za Váš čas. Na pondělí 11.11.2019 jsem objednaná k Vám, poté co mi gynekoložka dala žádanku a doporučení na Vás, jelikož jsem měla v krvi přítomné protilátky na toxu a výstup z laboratoře zní "suspektně aktivní infekce". Jsem 10tt, úplně první těhotenství. Bohužel nemohu na nic jiného myslet, v noci jsem nespala a mám strach o miminko, proto ještě sdílím dotaz sem, i přesto, že jsme spolu mluvily telefonicky. Vy jste mi řekla, že těhotenství ohrožené není, ale můžu Vás poprosit o detail, co si o výsledcích myslíte, co nejspíš značí? Nebo možnosti, co značit mohou? IgG mám 2.78 (do 0.9) - pozitivní, IgM 1.13 (do 0.9) - pozitivní, IgA 0.51 (do 0.9) - negativní. Možná jen zbytečně plaším, ale na gynekologii mne trochu vyděsili a já s nemohu bohužel na nic jiného soustředit. Dále prosím o upřesnění, co se bude v pondělí 11.11.2019 u Vás dít? Bude se dělat kontrolní odběr nebo případně ještě něco jiného? A chci se raději ujistit, zda se mohu trochu najíst. Mockrát Vám děkuji za odpověď a za Váš čas a sdílím velké díky za tento web. Děkuji.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, dle profilu protilátek se jedná o nákazu před 9-12 měsíci, takže pro současné těhotenství nerizikovou. Vzhledem k pozitivním IgM budeme nález ověřovat kontrolním odběrem protilátek. Nejdřív vše probereme, sepíšeme, vyšetřím Vás a pak se nabere krev. Nalačno být nemusíte. Je mi líto, že Vás gynekolog vystrašil, bylo to zbytečné. Opravdu se nedomnívám, že byste se měla v tuto chvíli bát.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1258
      dobry den,hrozi riziko toxoplasmosy kdyz mame doma kocku,ktera nechodi ven?jsem v 15 tt.dekuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Taková kočka riziková není. Nejvýraznějším zdrojem infekce je syrové maso a neomytá zelenina.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1257
      dobry den,muze se toxoplasmoza nebo listerie prenest pouze sahnutim neumytych rukou od syroveho masa treba na osmazeny rizek,nebo sahnutim na vodovodni kohoutek od rukou od syroveho masa?A muze se pri manipulaci se syrovym masem holou rukou take neco prenest v pripade lehce popraskanych rukou?a jeste prosim ve druhem tydnu tehotenstvi,kdyz jsem o tom jeste nevedela,snedla jsem hermelin ktery nebyl v lednici,o dva mesice dele me bolelo pouze v krku a trosku klouby,horecku ani prujem a zvraceni jsem nemela.hrozi nejake nebezpeci pro miminko?mam velke obavy.predem moc dekuji za odpoved

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Manipulací se syrovým masem nákazu přenést můžete, ani hermelín není zcela bezpečný, pokud nebyl tepelně opracován. Pokud máte obavy, nechte se vyšetřit. Toxoplasmozu zjistíte odběrem protilátek, listeriozu výtěrem ze stolice.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1255
      upřesnění k otázce 1252: Děkuji Vám za odpověď. Jsem teď jen poněkud zmatená, neboť mi s výsledky volal praktický lékař a říkal, že jsem v akutní fázi a byla jsem kvůli případné léčbě poslána na infekční na Bulovku, kde jsem ukazovala výsledky z laboratře (kde je přímo pod hodnotami napsáno "nízká avidita - akutní fáze") a nikdo mi výsledek nevyvrátil. Tak teď si nejsem jistá, co se děje. Bylo by vhodné test udělat znova ještě s dalšími hodnotami (četla jsem o IgA a IgE..) Mockrát děkuji za potvrzení.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Nízká avidita je bohužel nespolehlivý faktor. U negativních IgM nízká avidita být z logiky věci nemůže. Interpretace platí, závěr laboratoře je nesprávný, neboť přihlíží k jedinému faktoru. Na Infekční klinice Bulovka jsem specialistou na toxoplasmózu já a já jsem jistě nebyla ta, kdo Vám akutní fázi potvrzoval. Pokud to chcete mít černé na bílém, objednejte se do mojí poradny na klinice.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3160 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi