Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1 2 3163 | Následující
      Otázka číslo: 1277
      Dobry den,jsem ve 36tt a dnes pri loupani brambor mi prskla voda nebo kus brambory na oblicej i na ret, snazila jsem se to hned oplachnout, ale ma ted strach, testovani na toxoplasmou jsem mela v kazdem trimestru negativni,nikdy jsem se s ni nesetkala,rikal pan doktor,ale takze uz me zadna kontrola neceka..Ale na bramborach psali,ze jsou prane a ja jsem kazdou bramboru, sice halabala,ale trochu oplachla,nez jsem je zacala loupat.Myslite,ze se mam obavat nebo nejak znovu testovat?Dekuji Vam

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, nic neřešte, znovu se netestujte, riziko nákazy je prakticky nulové.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1275
      Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o konzultaci. Dnes jsem v 25+3 tt a po prohlídce u gynekologa jsem byla poslána na infekční oddělení pro další odběr na toxoplasmozu. Všechny hodnoty mi vyšly jako negativní, jen KFR bylo 1:32 pozitivní. Bohužel nemám výsledky ofoceny, zůstaly v ordinaci, tudíž Vám je nemohu zaslat. Vzali mi kontrolní odběr, ale ohledně konzultace a výsledků mám teprve volat, bylo mi pouze sděleno, že to může být počínající infekce. Testy na toxoplasmozu mi měly být brány již v prvním trimestru, myslela jsem si,že k tomu došlo a že je vše v pořádku, protože mi bylo pouze sděleno, že krevní výsledky jsou v pořádku. Až na poslední kontrole bylo sestrou sděleno, že tam ty výsledky chybí a testy se mi dělaly až nyní. Myslíte si,vzhledem k aktuálním výsledkům, že je nějaké riziko,že jsem toxoplasmozu prodělala již v prvním trimestru a že hrozí nějaké riziko pro miminko? Děkuji za Váš čas a názor.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, je pravděpodobnější, že jste se s toxoplasmozou doposud nesetkala a výsledek KFR je falešně pozitivní. Akutní fáze to také být může, ale z mého pohledu je to méně pravděpodobné. Rozhodne kontrolní odběr, do té doby nemá smysl spekulovat.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1274
      Dobry den,prochazela jsem si prvne dotazy,zda nenajdu odpoved na svoji otazku,nasla jsem podobny dotaz tomu memu (1266) a tam pisete,ze nakaza je krajne pravdepodobna. Tak ted mam strach,toxoplasmozu jsem pred tehotenstvim neprodelala, mam v planu se nechat testovat,jak pisete v druhem i tretim trimestru. Ale myslite,ze je tedy moznost se nakazit,kdyz jsem omyvala rajce a mela jsem asi nejake hrnce ve drezu a nejaka kapka vody se mi odrazila na ret,nevim,zda voda primo z rajcete nebo voda,ktera se nachytala tim mytim do hrnce??Dekuji Vam

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, ne ne to je omyl, teprve teď jsem si toho všimla, odpověď měla být, že je nákaza krajně NEPRAVDĚPODOBNÁ. Omlouvám se. Totéž platí i pro Vás, otestujte se dle zavedeného schématu a ne dříve.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1273
      Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem nyní na začátku 12.týdne těhotenství. Před těhotenstvím toxoplasmosa negativní. Před 14 dny si dcerka hrála s lopatkou na písku, pak chytila do ručičky mrkev(oloupanou, umytou), na ručičkách žádný písek neměla, dala ji zpět do krabičky, na to jsem ale pak zapomněla a mrkev snědla. Jak velké je podle Vás riziko nákazy? A kdy by případně byly protilátky pozitivní? Shoduje se s inkubační dobou toxoplasmozy?Předem moc děkuji za odpověď!

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Každému, kdo je séronegativní, doporučuji v těhotenství testování 1x za trimestr, bez ohledu na to co dělá či nedělá. Riziko nákazy vámi popsanou cestou považuji za malé, ale vyloučit samozřejmě nejde. Vhodný odstup odběru od incidentu je 3 a více týdnů.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1272
      Zdravim, v 10tt mi z krvi zistili toxoplazmozu. igm1.140 igg325.400 ihned nasledovalo zastrasovanie zo strany gynekologa ze sa mi narodi poskodene alebo mrtve dieta. kedze som interupciu odmietla s tym ze zatial sa ziadne poskodenie nepreukazalo,bola som poslana na infektologicku ambulanciu. tam mudr zhodnotila ze som nakazu podla vysledkov prekonala cca pred pol rokom (bezpriznakovo). tiez odporucila zvazit pokracovanie tehotnosti kedze "prenos inf.na plod celkom nemozno vylucit". nasadene 5bal rovamicinu+odporucena kys.listova (tu uzivam od 5tt+vit.C+D) k atb som si kupila probiotika. mate prosim pre mna nejaku radu? odporucanie? povzbudenie? dakujem za vas cas

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, výsledky nejsou kompletní a je to jen jeden odběr, ale dle složení protilátek se opravdu nejspíše bude jednat o starší infekci s malým rizikem pro stávající těhotenství. Doporučuji dočasně Rovamycin, nabrat kontrolní odběr, udělat podrobný UZ plodu a podle výsledku buď nic dalšího nebude potřeba, nebo se v případě nejistoty bude zvažovat odběr plodové vody a prodlužovat léčba ATB. Pro ukončení těhotenství v tuto chvíli nevidím žádný důvod.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3163 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi