Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1 2 3170 | Následující
      Otázka číslo: 1318
      Dobrý den paní doktorko. S partnerem se už nějakou dobu snažíme otěhotnět a chodíme na ivf kliniku. Kromě spousty krevních testu také zjišťovali jestli jsem prodělala toxoplazmózu. IgG vyšlo 13,3, IgM 0,11.Takže asi jsem to někdy v minulosti prodělala? Co to tedy pro mne znamená? Může to mít vliv na otěhotnění?? Děkuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, pokud je IgG hodnoceno jako pozitivní (každá laboratoř to má jinak, ale tato hodnota by již pozitivní být měla), pak jste toxoplasmozu prodělala někdy v minulosti a nyní Vás již nijak neohrožuje.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1317
      Dobry den, dnes jsem byla na navsteve u manzelovych pribuznych (stara teta, co miluje zvirata). O chvilku pozdeji mi od teto milovnice zvirat pristala na kline vrnici kocka, ktera je napul domaci a napul venkovni (nemela jsem odvahu rict teto starsi osobe, at mi kocku nedava. Ano, jsem blba a tedka mam fakt strach). Kocka (11 let) chodiva ven v noci, ji pry granule. Ale buh vi, co ji venku. Kocka byla mila, vrnela. Nicmene mi behem vrneni parkrat zatla drapy do stehna. Pak jsem ji lehce nadzvedla, vzala jednou rukou obe predni packy do ruky a druhou ji hladila po hlave. Vubec jsem se pak nedotykala sveho obliceje, ale dukladne jsem se vydrhla a nohu si vydezonfikovala az doma (40 minut od navstevy). Obleceni slo okamzite do spinaveho pradla a ja okamzite cela do vany s mydlem a umytim obliceje. Nehty jsem si drhla kartacem na ruce a antibakterialnim mydlem (aspon pro ten pocit!)... Jsem v 16. tt a mam strach. Na prvotrimestralnich testech mi vysla toxoplazmoza negativni. Troufam si rict, ze jsem hodne opatrna... Nemyslim si, ze bych mela oderky na rukou... (Ale to clovek nikdy s jistotou nevi), ale trapi me to drapani do nohy. Nemam z toho dobry pocit. Jasne, prenasi se to vykaly... Jenze na drapech prece nejake stopy byt muzou, nebo ne? ... A ano, kocka je sice starsi... Ale kdyby toxoplazmozu chytla v dospelosti, tak by ve vykalech fakt nic nebylo? Hledala jsem na netu, bavila se se znamym veterinarem a ten rekl, ze teoreticky by k prenosu dojit mohlo hlazenim, kdybych mela oderky na ruce. Jak to tedy vlastne je? Jak moc se mam bat? 3.1.2022 jdu na gynekologii, tak mam v planu si pak v prubehu vysetreni nechat udelat dalsi testy na toxoplazmozu... :( Fakt hodne se bojim a jsem na sebe nastvana... Predem dekuji za pripadne uklidneni ci doporuceni.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko je naprosto zanedbatelné, zbytečně se tím trápíte. Stará kočka je neriziková, tak už je dávno nakažená a drápáním se infekce nepřenese. Ani s tím hlazením to není tak jednoduché, přímý jednorázový kontakt s kočkou je daleko menší riziko než nedopečené maso či neomytá zelenina. Odběry si udělejte až kolem 20.tt.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1316
      Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jaké je riziko nákazy z mražených hranolek? Manžel je dělal v troubě a potom z něj vypadlo, že na některých byla slupka, já už je samozřejmě měla v sobě. Děkuji a přeji hezký den, Veronika

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Odpověď zaslána přes můj druhý web.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1315
      Dobrý den, paní doktorko, aktuálně jsem 25+0tt, testovaná na toxoplazmózu před otěhotněním, v 11tt a ve 20tt. Včera jsem si ukrojila a snědla k večeři kousek lehce růžového hovězího mletého masa. Jakmile jsem si toho všimla, dala jsem jej znovu na pánev a ještě jednou pořádně dodělala. Jaké je riziko nákazy toxoplazmózou, když se nejednalo o maso syrové ani polosyrové? Testování doporučujete za 2-3 týdny? To budu na hraně 2. a 3. trimestru. Nebo později až v rámci 3. trimestru? Dala by se toxoplazmoza v tomto případě podchytit včas pomocí antibiotik? Jaká by byla rizika pro miminko? Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, riziko je opravdu minimální, já bych to nechala až na ten cca 30.tt. Pokud by vás to nějak stresovalo, tak se naberte za 3 týdny, ale nemyslím, že je to nutné.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1314
      Dobrý den, paní doktorko. V polovině prázdnin se mi objevila zvětšená LU na levé straně krku. Na ORL mi byly krevní odběry na toxoplasmozu provedeny až začátkem října, která se potvrdila, ještě před odběry jsem měla předepsané dva druhy ATB - Amoxiklav, Dallacin (pan primář hledal možný důvod vzniku uzliny jako následek předcházejícího zubního ošetření). Následně jsem byla odeslána na infekční oddělení, kde mi při první návštěvě byly provedeny opět krevní testy na Toxoplasmozu a předepsané ATB - Rovamycine na 25 dnů. Hodnoty z prvního odběru byly: IGE 0,87, IGA 2,24, IGM 3.4, IGG 180,4 a druhý odběr už z infekčního oddělení: IGE 0,91, IGA 1,47, IGM 2,66, IGG 200. V polovině prosince jsem objednaná na kontrolní sono krku a nejspíš i na kontrolní krevní testy. Chtěla jsem se prosím zeptat, zda tato nemoc ovlivňuje schopnost otěhotnět? Případně, v jakém časovém odstupu by bylo vhodné o plánovaném rodičovství vůbec uvažovat. Zda brát dobu od kontrolního krevního testu na toxoplasmozu nebo od začátku vzniku LU na krku? Děkuji za Vaši odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, odstup od otěhotnění doporučuji cca 9-12 měsíců od prvního příznaku, za předpokladu, že nebudete již mít obtíže a že bude adekvátní protilátková odpověď s poklesem IgM a IgA. S pozdravem Dr.M.Geleneky

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3170 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi