Otázky a odpovědi

Dotazy na téma „toxoplasmóza a těhotenství“ prosím pokládejte zde.

Jinak využijte formulář na konci této stránky.

    Vyhledávání v otázkach: výsledků na stránku:
    Předchozí | 1 2 3167 | Následující
      Otázka číslo: 1300
      Dobrý den. Jsem ve druhém trimestru těhotenství a na návštěvě u tchyně jsem si všimla jedné věci a chtěla bych se zeptat, zda je možné nakazit se takovým způsobem toxoplazmózou. K obědu vařila nějaké maso a linku měla celou pobrindanou od stavy a toho masa, utrela to hadrem na nádobí a ten podle mě ani neoplachla a dala ho na odkapávac u dřezu. Prostě to tak osmudlala. Mají myčku, ale nože oplachuji normálně ve dřezu, houbičku na nádobí jsem u ní neviděla. Druhý den ráno byla k snídani bábovka. Po tom, co jsem dosnidala jsem si s hrůzou uvědomila, že nůž, kterým ji krajela určitě rádoby umyla tím hadrem a položila na odkapávac, kde se ten hadr den před tím válel. Celkově tyto věci neřeší, hadr určitě nevymenila a odkapávací taky neumyla. Jsem z toho už týden řádně vynervovana. Jaký je váš názor na riziko přenosu v takovémto případě? Omlouvám se, možná v tom vidím větší problém, než to je, ale opravdu jsem vyděšená. Na testu jsem byla v prvním trimestru a byla jsem negativní. Děkuji za odpověď.

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, nedělejte si zbytečně starosti, to riziko je opravdu minimální. Testujte se 1x v každém trimestru, případná nákaza by se tak zachytila včas.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1298
      Dobrý den, jsem těhotná (22. tt) a dávám si velký pozor na tepelne opracování masa. Dnes se mi ale stalo, že manžel přinesl domu oběd od nich z podnikové jídelny a byla to čočka s uzeným masem. Ani nevím, zda je uzené maso tepelné opracované tak, aby bylo z hlediska toxoplazmozy nezávadné. Mám z toho hrozné nervy. Mohu se tedy prosím zeptat, zda je takto možné se nakazit? Případně, zda je riziko nákazy vysoké? Dekuji

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Běžně zpracované uzené s čočkou nijak významně rizikové není, a to i s tím, že se jen udí a pak ohřívá.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1297
      Dobrý den paní doktorko, těsně po potvrzení těhotenství jsem zjistila, že několik maminek z okolí prodělalo v nedávné době toxoplazmozu, kdy se za domnělý zdroj nákazy považuje pískoviště na místním hřišti. Sama jsem asi dva měsíce zpátky měla nebolestivou bouli na bradě, která zmizela a cca měsíc předtím teplotu kolem 38 spojenou s únavou. Nechala jsem si udělat testy v 8+5tt, které vyšly pozitivně - IgM (ref.meze 0,00/0,90) 3,56 a IgG (ref.meze 0,00/30,00) 213,26 kIU/L. Nejvíc mne asi děsí nízká avidita - 0,01 - v nálezu je uveden dodatek, že nízká hladina avidity znamená, že se jedná o akutní nebo postakutní fázi onemocnění. Domluvili jsem se na dalších odběrech 3 týdny po minulých. V rámci snahy sebe a mě uklidnit se partner snažil prostudovat nějaké dostupné informace a zjistili jsme, že se nákaza do 15tt léčí spiramycinem. Má smysl se snažit o předepsání antibiotik před druhým testem (který bude cca v 11tt) a případným odběrem plodové vody, tedy "pro jistotu"? Nebo je třeba vyčkat dalšího testu? S pozdravem a velkým díky za tuto poradnu.

      Vaše hodnocení odpovědi: +1

      Positive Negative

      Dobrý den, ta boule vypadá na první příznak toxoplasmozy, doporučuji ihned nasadit spiramycin, nečekat na další testy. Největší efekt léčby je, pokud se nasadí do 8 týdnů od počátku. Rozvažte si amniocentézu, riziko pro plod nebude příliš vysoké, cca do 3% vzhledem k době nákazy, pokud se terapie nasadí včas.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1296
      Dobry den pani doktorka. V 14tich rokoch som prekonala toxoplazmozu (skoro rok vysoke horucky a silny opuch uzlin) a bola som preliecena na infekcnom oddeleni. Po 18tich rokoch mi stale pretrvava pozitivne IGM. Na infekcnom ma ubezpecovali, ze to nic nie je. No momentalne bojujem s chorobou, ktora sa mi naozaj na tu toxoplazmozu dost podoba. Uz vyse 2 mesiacov bolesti a zapal hrdla (kultivacia z hrdla a nosa negativna), zvacsene a bolestive uzliny pod sankou a pod bradou, unava, silne potenie. Bola som preliecena 10 tyzdnov antibiotikami (doxyhexal 5 tyzdnov, azitromycin 4 balenia ) kvoli borelioze. Pri uzivani azitromycinu sa rozbehla bolest hrdla, vytok z usi a nastako zdurenie uzlin. Uz presli 2 mesiace a stale ma boli hrdlo, mam zdurene uzliny (2,5 cm), vodnaty vytok z usi, silna unava a svalove zasklby. Mononukleozu mam negativnu v IGM, pozitivnu v IGG. Cize aktualne sa o mononukleozu nejedna. Co ss tyka boreliozy, uznju viac lekari nechcu liecit, udajne liecba musela postacovat. Prosim, je mozne ze sa u mna skutocne mohla reaktivovat toxoplazmoza? Kedze priznaky by sedeli a IGM mam uz dlhodobo pozitivne, aj IGG je pozitivne. Podrobnejsie vysledky nemam kedze na infekcnom sa na tuto temu so mnou odmietaju bavit a nepripustaju takuto moznost (testy robila obvodna, tento labak nerobi aviditu, KFR a pod.) . Dakujem

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Dobrý den, o reaktivaci toxoplasmozy se opravdu nejedná, ta vypadá zcela jinak. Pozitivní protilátky IgG budete mít doživotně, IgM budou nejspíše nespecifické, tedy při jiném probíhajícím onemocnění. Je potřeba komplexní vyšetření infektologické a imunologické, při nejasnostech ev. i hematologické, ale toxoplasmoza za tím opravdu není.

      MUDr. Markéta Geleneky
      Otázka číslo: 1295
      Dobrý den. Paní doktorko, mám na Vas otázku. Jelikož jsem těhotná, dávám si velký pozor na pečlivě mytí ovoce a zeleniny a přípravu masa. Doteď jsem byla celkem v klidu, dnes jsem ale sledovala přítele u mytí nádobí a jaksi jsem znervoznela. Nejprve umyl prkénko od syrového vepřového masa a pak vesele pokračoval ve stejných rukavicích (kvůli atopickemu ekzému) a stejnou houbickou zbytek nádobí. Vše umyval jarem a teplou vodou. Vtipné je, že pak ještě myl mysky našeho kocoura, sice jinou houbičkou, ale opět ve stejných rukavicích. Kocour je jen domácí a ji pouze granule, takže ten ok. Moje otázka je, jestli se z takto umyteho nádobí můžu já nebo kocour nakazit toxoplazmózu? Děkuji za odpoved

      Vaše hodnocení odpovědi: +0

      Positive Negative

      Myslím, že neexistuje nikdo, kdo by měl zvlášť houbičku na prkénko a zvlášť na jiné nádobí. Základem prevence je mechanická očista oocyst z povrchu, tedy v podstatě stačí proud vody. V tomto ohledu výše uvedené za riziko nepovažuji.

      MUDr. Markéta Geleneky
    Předchozí | 1 2 3167 | Následující

Vaše otázka:
Zadejte kód:
Email: 1

1 - nepovinné, v případe poskytnutí se použije na zasláni odpovědi